Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

MF DNES: Ďalší tieň minulosti v ANO, bývalý špión ŠtB

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Major Jozef Kubů na otázky o svojej minulosti a o súčasných aktivitách v hnutí ANO neodpovedal.

Praha 9. mája (TASR) - Členom jednej z pražských buniek vládnuceho hnutia ANO ministra financií Andreja Babiša je veľké meno komunistickej rozviedky, major Jozef Kubů. Denník Mladá fronta DNES (MfD) zistil, že ide o niekdajšieho špióna Štátnej bezpečnosti (ŠtB), ktorý v 80. rokoch operoval vo Viedni a v Berlíne. Patril medzi vysokých funkcionárov tajnej služby, napísala MfD vo svojom dnešnom vydaní.

"Jozef Kubů je len radový člen. Od nich lustračné osvedčenie nevyžadujeme, rovnako ako ostatné strany," uviedla hovorkyňa ANO Lucie Kubovičová.

Zo zistení MfD však vyplýva, že Kubů bežným členom ANO nie je. Nedávno sa zúčastnil dôležitého rokovania pražských špičiek hnutia o zrušení jeho bunky v Prahe 1. Navyše sa pozná s predsedom hnutia Andrejom Babišom, keďže pôsobil v orgánoch jeho spoločnosti Agrofert.

Kubů na otázky o svojej minulosti a o súčasných aktivitách v hnutí ANO neodpovedal.

Tém na rozhovor s týmto rodeným Bratislavčanom by pritom bolo veľa, myslí si Mladá fronta DNES. "Patril medzi niekoľko desiatok najvyšších funkcionárov komunistickej rozviedky," potvrdil Radek Schovánek z Ústavu pre štúdium totalitných režimov (ÚSTR).

Podľa osobnej karty sa Kubů vypracoval na zástupcu náčelníka 37. odboru ŠtB, kde mal byť vedený pod krycím menom Ledňáček. Ešte na jeseň 1989 sa mal Kubů školiť na trojmesačnom kurze v Moskve, začiatkom 90. rokov už stál pri zrode Agrofertu a od začiatku pôsobil v jeho orgánoch.

Podľa MfD aj ďalší Babišov spolupracovník uviazol v sieti ŠtB. Ide o bývalého predsedu hnutia v Prahe 10 a súčasného šéfa ANO v Prahe 15 Petra Jetmara, ktorý má síce negatívne lustračné osvedčenie, ale iba preto, že tajná polícia ho registrovala len ako dôverníka. Z Jetmarovho spisu vyplýva, že ako frontman skupiny Step informoval ŠtB o tzv. nevyhovujúcej mládeži okolo pražskej bigbítovej scény. Mal tiež poskytnúť mená, adresy a ďalšie informácie o ľuďoch, ktorých následne vypočúvali alebo získali ako agentov. Babiš sa má s Jetmarom poznať už od 14 rokov, pretože ich rodičia pracovali v diplomatickej sfére.

Jetmar sa však bráni a tvrdí, že jeho spis "je od začiatku do konca" vymyslený. "Nemal som eštébákom ani čo povedať. Nehovorili sme o ničom, čo by si nevedeli zistiť sami," povedal pre MfD.