Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Babiš odsúdil bezohľadnosť demonštrantov na pražskom proteste

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Babiš na Twitteri súčasne poďakoval polícii a uviedol, že je na jej vysoko profesionálny prístup hrdý. Vyslovil sa tiež za prísny postih pôvodcov konfliktu.

Praha 18. októbra (TASR) - Český premiér Andrej Babiš v reakcii na nedeľnú demonštráciu športových fanúšikov na Staromestskom námestí v Prahe uviedol, že je v šoku z toho, ako bezohľadní a sebeckí sú niektorí občania, ktorí nedodržujú opatrenia vlády proti šíreniu nového koronavírusu a ohrozujú seba aj ostatných. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Demonštrácia proti vládnym opatreniam musela byť v nedeľu po 15. hodine rozpustená. Počet jej účastníkov totiž niekoľkonásobne prekročil povolených päťsto. Väčšina účastníkov protestu si nezakrývala nos a ústa a nedodržiavala bezpečné rozstupy. Dav ľudí skandoval aj heslá namierené proti členom vlády. Časť protestujúcich sa po rozpustení demonštrácie pobila s policajtmi, ktorí museli na mieste použiť aj vodné delo.

Babiš na Twitteri súčasne poďakoval polícii a uviedol, že je na jej vysoko profesionálny prístup hrdý. Vyslovil sa tiež za prísny postih pôvodcov konfliktu. "Teraz, keď máme pred sebou dva najťažšie a najzložitejšie týždne pre zvládnutie epidémie, len zamestnávajú zdravotníkov, záchranárov a políciu, jednoducho profesie, ktoré potrebujeme na úplne iné činnosti," dodal.

Aj podľa českého ministra vnútra Jana Hamáčka zasiahla polícia na Staromestskom námestí absolútne profesionálne po tom, ako niekoľko stoviek prítomných chuligánov napadlo policajtov. "Niekoľko policajtov bolo zranených, prajem im skoré uzdravenie a všetkým policajtom ďakujem," napísal Hamáček na Twitteri.

Hamáček dodal, že sa potvrdili obavy, podľa ktorých časť radikálnych fanúšikov zneužije protest k vyvolávaniu potýčiek s policajtmi.