Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ČR chce vznik tribunálu na vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine

Vrecia s exhumovanými telami sú uložené vedľa seba v ukrajinskom meste Izium, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie v piatok 16. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Česko tak urobilo v reakcii na nález približne 450 tiel v masovom pohrebisku v blízkosti ukrajinského mesta Izium, ktoré donedávna okupovali ruské jednotky.

Praha 17. septembra (TASR) - Česká republika, ktorá je v súčasnosti predsedníckou krajinou Rady Európskej únie, v sobotu vyzvala na vytvorenie medzinárodného tribunálu na vyšetrovanie vojnových zločinov po tom, čo sa na Ukrajine našli ďalšie masové hroby. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Česko tak urobilo v reakcii na nález približne 450 tiel v masovom pohrebisku v blízkosti ukrajinského mesta Izium, ktoré donedávna okupovali ruské jednotky. Väčšina exhumovaných tiel pritom vykazuje známky mučenia.

"V 21. storočí sú takéto útoky na civilné obyvateľstvo odporné a nemysliteľné," uviedol na Twitteri český minister zahraničných vecí Jan Lipavský. Dodal, že sa zasadzuje za potrestanie všetkých vojnových zločincov a vyzval na "urýchlené vytvorenie osobitného medzinárodného tribunálu".

Vyšetrovatelia uviedli, že niektoré telá, ktoré sa našli v masovom hrobe v blízkosti Iziumu, mali ruky zviazané za chrbtom. V hrobe objavili aj telá detí.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v piatok oznámil, že chce do Iziumu poslať monitorovací tím, aby tvrdenia o masových hroboch preveril.

Nález masových hrobov vo svojich vyjadreniach odsúdilo už viacero západných krajín, pripomína AFP.