Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čínska ambasáda v ČR odsúdila návštevu taiwanského predsedu parlamentu

Na archívnej snímke rieka Vltava a v pozadí Pražský hrad v Prahe. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová reagovala slovami, že priateľstvo s Taiwanom je postavené na hodnotách slobody, demokracie a ľudských práv.

Praha 20. júla (TASR) - Veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky odsúdilo návštevu predsedu taiwanského parlamentu Jou Si-kchuna v Českej republike. Ambasáda nalieha, aby Praha brala vážne tento dôrazný postoj a dodržiavala princíp jednej Číny. Uviedli to na svojom webe.

Pozvaním taiwanského predstaviteľa českí politici "závažne porušujú štátnu suverenitu a územnú celistvosť Číny, závažne podkopávajú politický základ čínsko-českých vzťahov a závažne pošliapavajú základné normy medzinárodných vzťahov," tvrdí veľvyslanectvo.

Čína má pevnú vôľu brániť svoju národnú suverenitu a územnú celistvosť. "Historická úloha úplného zjednotenia Číny bude s istotou naplnená," dodala ambasáda.

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová reagovala slovami, že priateľstvo s Taiwanom je postavené na hodnotách slobody, demokracie a ľudských práv. "To je niečo, čomu autoritári nebudú nikdy rozumieť. O to viac to musíme spoločne brániť," napísala na Twitteri.

Predseda taiwanského parlamentu sa v stredu v českom Senáte poďakoval za podporu a sympatie. "Taiwan považuje Česko za starého dobrého priateľa," povedal v prejave Si-kchun.

Pripomenul cestu predsedu Senátu Miloša Vystrčila na Taiwan v roku 2020. "Napriek všetkým vyhrážkam čínskych komunistov vykonal poslednú vôľu svojho predchodcu a stal sa prvým ústavným činiteľom, ktorý vo svojom funkčnom období navštívil Taiwanský legislatívny dvor," povedal Si-kchun.

Jou Si-kchun navštívil Českú republiku na pozvanie predsedu Senátu ČR Miloša Vystrčila. Okrem neho sa stretol aj s predsedníčkou Poslaneckej snemovne Markétou Pekarovou Adamovou, ktorú pozval na návštevu Taiwanu. Uskutočniť by sa mala na budúci rok.