Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Českom Švajčiarsku zmenšili požiarisko, problémom sú však horúčavy

Slovenské vrtuľníky boli pri hasení požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko nasadené počas pondelka na nedostupné kopce Bournak a Vetrovec na východnej strane požiariska. Foto: TASR - Prezídium HaZZ

V ťažko dostupnom teréne sa pohybujú hasiči s 20-kilogramovými vakmi s vodou, ktoré nosia na chrbtoch. Pôdu rozhrabávajú a zalievajú vodou z vakov.

Praha 3. augusta (TASR) - Hasiči v Národnom parku České Švajčiarsko zmenšili plochu požiariska o polovicu - na 490 hektárov. Komplikáciou pri ďalšom hasení môžu byť vysoké teploty, ktoré sa v Česku očakávajú v nasledujúcich dňoch. Povedal to v stredu hovorca a šéf vyšetrovateľov pražského hasičského záchranného zboru Martin Kavka, informuje TASR na základe správ českých médií.

Hasiči oblasť ráno opäť preskúmali dronmi, ktoré pomocou termokamier odhalili skryté ohniská. Informácie z prieskumu podľa Kavku dostávajú okrem pilotov aj velitelia zásahu, ktorí na vytipované miesta pošlú hasičov pozemnou cestou. Piloti dostávajú presné GPS súradnice, kam majú vodu z tzv. bambivakov zhodiť.

"V nočných hodinách sme sa zamerali predovšetkým na požiarnu ochranu, kontrolu uhasených lokalít a likvidáciu prípadných opakovane rozhorených ohnísk v týchto lokalitách," uviedol na sociálnej sieti Twitter Hasičský záchranný zbor Ústeckého kraja.

Najkritickejším miestom je aktuálne okolie Pravčickej brány a skalnatý terén nad Hřenskom. V týchto miestach sa opakovane objavujú skryté ohniská požiaru. V ťažko dostupnom teréne sa pohybujú hasiči s 20-kilogramovými vakmi s vodou, ktoré nosia na chrbtoch. Pôdu rozhrabávajú a zalievajú vodou z vakov.



Miesto požiaru navštívil aj šéf slovenských hasičov Pavol Mikulášek, ktorý prišiel na základňu pilotov slovenských vrtuľníkov. Tí na mieste pomáhajú už viac ako týždeň.

V stredu na mieste požiaru zasahuje päť vrtuľníkov a dve lietadlá. "Švédske lietadlá sú nasadené na Křídelnej stene. Lietadlá Antonov An-2 budú nasadené okolo 15. hodiny," spresnili hasiči. Kavka tiež informoval, že v štábe niekoľkým osobám potvrdili covid. Podľa neho to však nijako neohrozí priebeh zásahu. Dodal, že celý štáb sa pravidelne testuje.