Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Hospitalizovaných s covidom je v ČR oproti vlaňajšku len tretina

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

V Česku je oboma dávkami vakcíny proti covidu zaočkovaných takmer 5,9 milióna ľudí a ďalší mohli ochranu nadobudnúť prekonaním covidu.

Praha 20. septembra (TASR) - Počty ľudí, ktorých v Česku v septembri hospitalizovali z dôvodu nákazy koronavírusom, sú oproti vlaňajším číslam len zhruba tretinové. Podľa českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha to znamená, že aktuálna epidemiologická situácia je v ČR omnoho lepšia než vlani na jeseň, píše portál Novinky.cz.

"Keď sa pozrieme na aktuálne data – počty hospitalizovaných – a dáta za rovnaký deň pred rokom, sme na úplne iných číslach. Situácia je výrazne lepšia," povedal Vojtěch v pondelok pre Radiožurnál.

V nedeľu 19. septembra ležalo v nemocniciach v Česku s covidom 115 osôb, ktorých stav si vyžadoval podporu životných funkcií, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva. Celkovo išlo o 147 pacientov v nemocniciach - boli však medzi nimi i ľudia s bezpríznakovým priebehom choroby, ktorí nepotrebujú nijakú špecializovanú staroslivosť.

Vlani v rovnaký deň potrebovalo nejakú formu zdravotnej podpory v nemocnici až 393 ľudí. Spolu s pacientmi bez symptómov evidovali vtedy až 508 hospitalizácií.

Momentálne je v ČR hospitalizovaných 28 pacientov s covidom, ktorí sú buď v ťažkom stave alebo sú pripojení na umelú pľúcnu ventiláciu či prístroj ECMO zaisťujúci mimotelový obeh. Vlani bolo v rovnakom čase v ťažkom stave 93 pacientov.

Tento rok sa 1. septembra v českých nemocniciach nachádzalo 42 ľudí s covidom, vlani ich bolo 132. Následne krivka hospitalizácií výrazne stúpala, až sa dostala na úroveň 8209 pacientov a vláda sa obávala kolapsu zdravotníctva. Keďže tento rok sa ich počet zvyšuje len mierne, podobný vývoj čísla zatiaľ nenaznačujú, uvádzajú Novinky.cz.

Vývoj epidemickej situácie podľa portálu pravdepodobne v súčasnosti ovplyvňuje miera zaočkovanosti obyvateľstva. Vakcinácia totiž okrem toho, že znižuje riziko nákazy, primárne a výrazne znižuje riziko ťažkého priebehu ochorenia.

V Česku je oboma dávkami vakcíny proti covidu zaočkovaných takmer 5,9 milióna ľudí a ďalší mohli ochranu nadobudnúť prekonaním covidu.