Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Hrad zverejnil video s hospitalizovaným prezidentom Zemanom

Miloš Zeman, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Verejnosť mohla prezidenta naposledy vidieť v polovici septembra, keď ho prepúšťali z rekondičného pobytu v Ústrednej vojenskej nemocnici, ktorý absolvoval pre únavu a dehydratáciu.

Praha 21. októbra (TASR) – Kancelária českého prezidenta Miloša Zemana zverejnila vo štvrtok na tlačovej konferencii videozáznam z návštevy predsedu Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radka Vondráčka u Zemana v nemocnici.

Zeman na zázname podpisuje dokument o zvolaní ustanovujúcej schôdze dolnej komory parlamentu na 8. novembra. Podľa vedúceho hradnej kancelárie Vratislava Mynářa rozhodol Zeman o zvolaní schôdze skôr, ako kancelária dostala informáciu o jeho práceneschopnosti. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Vondráček navštívil Zemana v Ústrednej vojenskej nemocnici minulý týždeň vo štvrtok. Stalo sa tak bez vedomia lekárov. Mynář uviedol, že štvrtkovú tlačovú konferenciu zvolal ako odpoveď na útoky médií a niektorých politikov. Následne obhajoval mlčanie Hradu ohľadom zdravotného stavu hlavy štátu a zopakoval, že prezidentská kancelária sa zodpovedá len prezidentovi. Takisto pripodobnil súčasné informovanie o Zemanovom stave informovaniu o zdravotnom stave prezidenta Václava Havla v 90. rokoch. Mynář povedal, že už 10. októbra ho prezident poveril prípravou listiny o zvolaní schôdze snemovne.

Prezident Zeman podľa stanoviska lekárov nie je schopný pracovať. Ich správu si vyžiadal predseda Senátu Miloš Vystrčil, ktorý ju následne v pondelok zverejnil.

„Pán prezident pri podpise listiny (o zvolaní novej snemovne na 8. novembra) vtipkoval, rozhodne nebol v tak zlom stave, ako sa písalo," komentoval stretnutie Vondráček. Toho k prezidentovi priviedol Mynář, ktorý už v tom čase bol oboznámený so stanoviskom lekárov ohľadom pracovnej neschopnosti prezidenta. Mynář však argumetoval, že rozhodnutie o zvolaní schôdze padlo už 10. októbra.

Mynář na tlačovej konferencii tiež informoval, že tradičné udeľovanie štátnych vyznamenaní pri príležitosti výročia vzniku Československa 28. októbra bude presunuté na iný termín.

Zeman je hospitalizovaný od 10. októbra, keď bol do nemocnice prevezený v zjavne bezvládnom stave zo zámku v Lánoch. Verejnosť mohla prezidenta naposledy vidieť v polovici septembra, keď ho prepúšťali z rekondičného pobytu v Ústrednej vojenskej nemocnici, ktorý absolvoval pre „únavu a dehydratáciu".