Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Hrad zvolal tajuplný tlačový brífing, píšu české médiá

Na archívnej snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Prezident Zeman je hospitalizovaný od 10. októbra v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe.

Praha 21. októbra (TASR) – Kancelária českého prezidenta Miloša Zemana zvolala na štvrtok o 15:00 tlačovú konferenciu. K čomu sa vedúci kancelárie Vratislav Mynář bude vyjadrovať, jasné nie je, informuje portál Novinky.cz.

Mynář už minulý týždeň sľuboval vyvrátenie údajných lží o zdraví prezidenta. To sa však nestalo, pripomína spravodajský server. Vedúci hradnej kancelárie namiesto toho obhajoval svoje kroky, pre ktoré v uplynulých dňoch čelil ostrej kritike. Premiér Andrej Babiš ho medzičasom vyzval, aby odstúpil.

Portál iDNES.cz vo štvrtok informoval o tom, že Zeman a jeho najbližší spolupracovníci čelia podozreniu pre únik tajných informácii.

Prezident Zeman je hospitalizovaný od 10. októbra v Ústrednej vojenskej nemocnici v Prahe. Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, ktorý si vyžiadal správu o prezidentovom zdravotnom stave, v pondelok konštatoval, že hradný kancelár Mynář už od minulej stredy vedel, že Zeman nie je schopný vykonávať pracovné povinnosti. Vystrčil ďalej oznámil, že vzhľadom na charakter ochorenia je dlhodobá prognóza Zemanovho zdravotného stavu hodnotená ako „krajne neistá".

Prezidentská kancelária však o zdravotnom stave hlavy štátu doteraz konkrétne neinformovala.

Nejasné ostáva tiež, či a za akých okolností bude prebiehať tradičné udeľovanie štátnych vyznamenaní pri príležitosti výročia vzniku Československa 28. októbra. Do udalosti zostáva týždeň a Pražský hrad stále neoznámil, ako bude tradičná akcia vyzerať, informoval portál iRozhlas.cz. Podľa dosluhujúceho premiéra Andreja Babiša mali predstavitelia hradu vo štvrtok hovoriť s hospitalizovaným prezidentom práve o konaní slávnostného ceremoniálu.