Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Koaličnú zmluvu budúcej vlády Česka schválili ľudovci aj TOP 09

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zo strán tvoriacej sa koalície už chýba len súhlas Pirátov, ktorí by mali zmluvu ratifikovať až po tom, ako ju podpíšu stranícki lídri.

Praha 5. novembra (TASR) - Koaličnú zmluvu budúcej českej vlády, ktorú plánujú spoločne vytvoriť opozičné koalície Spolu a PirSTAN, odsúhlasili v piatok dve zo zúčastnených strán: ľudovci (KDU-ČSL) a TOP 09. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

S dohodnutým znením koaličnej zmluvy už vo štvrtok vyslovili súhlas stranícke orgány občianskych demokratov (ODS), ktorých lídrom je kandidát na nového premiéra Petr Fiala, a hnutia Starostovia a nezávislí (STAN).

Zo strán tvoriacej sa koalície už chýba len súhlas Pirátov, ktorí by mali zmluvu ratifikovať až po tom, ako ju v pondelok podpíšu stranícki lídri.

V piatok podvečer schválila koaličnú zmluvu a program budúcej vlády aj celoštátna konferencia KDU-ČSL a krátko nato aj výkonný výbor strany TOP 09. Obe tieto strany sú spolu s ODS súčasťou volebnej koalície Spolu, ktorá zvíťazila v októbrových parlamentných voľbách a tesne tak predstihla vládnuce hnutie ANO premiéra Andreja Babiša.

"Občania Českej republiky od nás očakávajú, že rýchlo vytvoríme kompetentnú vládu, ktorá začne čo najskôr riešiť energetickú krízu a ďalšie neodkladné problémy našej krajiny," komentovala schválenie koaličnej zmluvy výkonným výborom TOP 09 jej predsedníčka Markéta Pekarová Adamová.

Koalícia Spolu podpísala už 9. októbra, len niekoľko hodín po skončení volieb, memorandum s koalíciou PirSTAN, v ktorom obe strany deklarovali, že chcú vytvoriť väčšinovú vládu. V utorok (2. 11.) oznámili, že sa dohodli na koaličnej zmluve, programovom vyhlásení budúcej vlády a na rozdelení ministerských rezortov.

V 200-člennej Poslaneckej snemovni majú obe koalície 108 mandátov.