Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ľudia s covidom môžu v Česku ako prví hlasovať v druhom kole volieb

Na archívnej snímke volič vo volebnej miestnosti na základnej škole v 1. kole prezidentských volieb Českej republiky 13. januára 2023 v Prahe. Foto: TASR Barbora Vizváryová

Krajské úrady v spolupráci s armádou pripravili 80 volebných miest pre ľudí s covidom, po jednom v každom okrese.

Praha 25. januára (TASR) - V druhom kole prezidentských volieb v Česku môžu ako prví odovzdať svoj hlas ľudia, ktorí sa musia izolovať v dôsledku ochorenia COVID-19. Hlasujú buď priamo z auta alebo môžu požiadať o volebnú schránku, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Krajské úrady v spolupráci s armádou pripravili 80 volebných miest pre ľudí s covidom, po jednom v každom okrese. V hlavnom meste je celkom päť miest, kde môžu ľudia nakazení koronavírusom odovzdať svoj hlas. Tak ako v prvom kole pred 14 dňami, otvorené sú od 8.00 h do 17.00 h.

Tento spôsob môžu využiť iba ľudia, ktorí sa preukážu platným pozitívnym testom na covid alebo potvrdením od lekára či hygienikov o izolácii.

"Ak vám drive-in nevyhovuje, môžete si zavolať na svoj krajský úrad a požiadať o špeciálnu volebnú schránku. Čas máte do štvrtka do 20.00 h," informovalo české ministerstvo vnútra.

Volebné komisie pri tomto spôsobe hlasovania očakávajú nízku účasť podobne ako v prvom kole volieb. Vtedy z možných 2300 voličov s covidom prišlo svoj hlas odovzdať 354 občanov.

Riadny termín druhého kola prezidentských volieb je najbližší piatok a sobotu (27. a 28. januára). Všetky štyri prieskumy publikované pred druhým kolom prezidentských volieb favorizujú Petra Pavla pred Andrejom Babišom.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)