Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Český minister Petříček nevidí dôvod na odvolanie uznania Kosova

Na archívnej snímke Tomáš Petříček. Foto: TASR

Zeman o zrušení uznania samostatného Kosova rozprával na stredajšej tlačovej konferencii po stretnutí so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Belehrade, kde je český líder na návšteve.

Praha 11. septembra (TASR) - Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v stredu uviedol, že nevidí dôvod, prečo by mala Česká republika odvolať uznanie Kosova, ako to počas návštevy Srbska navrhol prezident ČR Miloš Zeman. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Podľa Petříčka by takýto krok nebol v záujme čitateľnosti českej zahraničnej politiky.

"Napriek tomu, že na takúto debatu nevidím v tejto chvíli dôvod, pretože situácia na Balkáne sa nijako dramaticky nezmenila, rád sa s pánom prezidentom o jeho názore pobavím," napísal český minister zahraničných vecí v SMS správe.

"Česko podporuje krajiny západného Balkánu, teda aj Srbska, na ceste do EÚ. Kosovo sme v roku 2008 uznali 'de iure' a je v záujme našej bezpečnosti a čitateľnosti našej zahraničnej politiky, aby sme na tom nič nemenili," dodal Petříček.

Reagoval tak na vyhlásenie prezidenta Zemana, že nemá rád Kosovo a že sa na porade českých najvyšších ústavných činiteľov opýta, či by nebolo možné, aby Česká republika vzala uznanie Kosova späť.

Zeman o zrušení uznania samostatného Kosova rozprával na stredajšej tlačovej konferencii po stretnutí so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Belehrade, kde je český líder na návšteve. On sám naznačil, že takúto možnosť podporuje.