Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Český minister zdravotníctva navrhne, aby vláda vyhlásila núdzový stav

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, archívna foto. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie núdzového stavu by podľa hlavnej hygieničky ČR Pavly Svrčinovej umožnilo okrem iného aj výpomoc medikov v nemocniciach, ktoré čelia náporu pacientov s covidom.

Praha 22. novembra (TASR) - Minister zdravotníctva Českej republiky Adam Vojtěch navrhne v pondelok vláde, aby v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu vyhlásila núdzový stav. Dôvodom je podľa Vojtěcha najmä aktuálna situácia v nemocniciach.

"Je to kvôli nemocniciam," povedal pre internetový denník iDNES.cz hovorca rezortu zdravotníctva Daniel Köppl. V súčasnosti je v Česku s ochorením COVID-19 hospitalizovanách 4885 ľudí, pričom 715 z nich je v ťažkom stave.

Niektoré nemocnice sú preťažené do takej miery, že museli pristúpiť k obmedzeniu plánovanej starostlivosti a žiadajú o pomoc armádu. Od piatka vojaci vypomáhajú v 24 nemocničných a sociálnych zariadeniach v ČR a od pondelka budú pomoc poskytovať v 15 ďalších.

Ešte v piatok po zasadnutí vlády minister Vojtěch uviedol, že vyhlásenie núdzového stavu nie je nutné. Potrebný by bol vtedy, ak by vláda chcela napríklad obmedziť pohyb ľudí, povedal minulý týždeň s tým, že to vyplýva i z konzultácií jeho rezortu s právnikmi.

Vyhlásenie núdzového stavu by podľa hlavnej hygieničky ČR Pavly Svrčinovej umožnilo okrem iného aj výpomoc medikov v nemocniciach, ktoré čelia náporu pacientov s covidom.

Núdzový stav vyhlásilo Česko pre koronavírus najprv vlani 12. marca a neskôr aj 5. októbra minulého roku. Bol viackrát predlžovaný a skončil sa 11. apríla tohto roku. Celkovo trval 254 dní. Aktuálne sa opatrenia proti šíreniu nákazy vydávajú podľa pandemického zákona, jeho účinnosť však vyprší na konci februára 2022.