Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko bude opäť celoplošne testovať základné a stredné školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vláda podľa štvrtkového vyjadrenia premiéra Andreja Babiša prediskutuje návrhy sprísňujúcich opatrení, ktoré zrejme budú platiť od 29. novembra.

Praha 12. novembra (TASR) - Vláda ČR v piatok schválila ďalšie povinné celoplošné testovanie na koronavírus na základných a stredných školách. Testovanie žiakov antigénovými testami sa uskutoční 22. a 29. novembra. Oznámil to minister školstva Robert Plaga, píše spravodajský portál iDNES.cz.

Neskôr rezort školstva podľa webu Novinky.cz doplnil, že testovanie sa bude týkať iba neočkovaných žiakov.

Dosluhujúci kabinet sa tiež zaoberá tým, či podobne ako vláda v susednom Rakúsku sprísni protipandemické opatrenia a zruší uznávanie negatívnych výsledkov testov ako dôkazu o bezinfekčnosti na hromadných podujatiach alebo napríklad v reštauráciách. Vláda podľa štvrtkového vyjadrenia premiéra Andreja Babiša prediskutuje návrhy sprísňujúcich opatrení, ktoré zrejme budú platiť od 29. novembra.

Kultúrne a športové podujatia, reštaurácie či fitnes centrá by podľa plánov vlády a epidemiológov, ktorí jej radia, mohli obdobne ako v Rakúsku navštevovať len zaočkovaní a tí, ktorí covid prekonali pred menej ako polrokom. V hre je však aj miernejší variant, podľa ktorého by sa uznával iba presnejší PCR test. Vláda má o tom rozhodnúť v utorok.

Na školách sa žiaci v ČR celoplošne testovali na ochorenie COVID-19 na začiatku školského roka a potom aj lokálne 1. a 8. novembra v najpostihnutejších okresoch. Jedno kolo lokálneho testovania sa uskutoční ešte 15. novembra v 23 okresoch. O pokračovanie testovania v školách sa dlhodobo snažilo ministerstvo školstva, podporuje to aj nezávislá skupina expertov okolo epidemiológa Petra Smejkala. Naopak, ministerstvo zdravotníctva celoplošné testovanie žiakov odmietalo, keďže vzhľadom na to, že vírus sa už šíri v celej populácii, to podľa neho výrazne nepomáha.

V Českej republike odhalili testy v piatok 10.395 nových prípadov nákazy koronavírusom, teda o zhruba 3000 menej ako predchádzajúci deň. Hodnota týždňovej incidencie stúpla zo štvrtkových 596 na 614 na 100.000 obyvateľov. Tzv. reprodukčné číslo, ktoré ukazuje mieru šírenia koronavírusu, vzrástlo o tri stotiny na 1,24. Armáda oznámila, že od pondelka budú v moravských nemocniciach pomáhať štyri desiatky vojakov.