Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Novou splnomocnenkyňou pre ľudské práva v ČR je Šimáčková Laurenčíková

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo svojom novom pôsobení chce prispieť k presadzovaniu práv detí, seniorov či postihnutých, ako aj k posilneniu rovných príležitostí, súdržnosti a solidarity českej spoločnosti.

Praha 12. mája (TASR) - Novou českou vládnou splnomocnenkyňou pre ľudské práva sa stala doterajšia predsedníčka vládneho výboru pre práva dieťaťa Klára Šimáčková Laurenčíková. Do funkcie ju v stredu vybrala vláda, informuje stanica ČT24.

Šimáčková Laurenčíková riadi Českú odbornú spoločnosť pre inkluzívne vzdelávanie (ČOSIV). Nová splnomocnenkyňa pre ľudské práva sa funkcie ujala ihneď.

Vo svojom novom pôsobení chce prispieť k presadzovaniu práv detí, seniorov či postihnutých, ako aj k posilneniu rovných príležitostí, súdržnosti a solidarity českej spoločnosti. Podporiť chce tiež užšiu spoluprácu štátu s expertmi, zamerať sa chce prípadne aj na integráciu utečencov.

Odborníčku na začleňovanie vo vzdelávaní navrhla a podporila koalícia Pirátov a Starostov. Podľa ministra vnútra Víta Rakušana je Šimáčková Laurenčíková kvalitná kandidátka a jej vymenovanie "otvára dvere" k spolupráci s expertmi a neziskovým sektorom.

Rakušan ju tiež označil za "veľmi váženú predsedníčku" výboru pre práva dieťaťa, ktorý spadá pod radu vlády pre ľudské práva.

Post vládneho splnomocnenca bol od konca januára neobsadený. Vláda k 26. januáru z pozície odvolala poslankyňu Helenu Válkovú, ktorá funkciu zastávala od mája 2019. Válková sa vlani dohodla na svojom odchode s premiérom Petrom Fialom.