Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Odporcovia Babišovej vlády sa zišli v Prahe

Na archívnej snímke český premiér Andrej Babiš 8. mája 2021. Foto: TASR/AP

Spolok Milion chvilek vystavil na začiatku demonštrácie Babišovmu kabinetu symbolický účet a spustil kampaň na podporu demokracie, informoval portál Novinky.cz.

Praha 20 jún (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí sa v nedeľu zhromaždilo na pražskom Václavskom námestí, aby vyjadrili nespokojnosť s českou vládou a premiérom Andrejom Babišom. Demonštráciu organizoval spolok Milion chvilek pro demokracii, informoval spravodajský server iDnes.cz.

"Milion chvilek začína kampaň za demokraciu, ktorá potrebuje každého z vás. Zapojiť sa musíme všetci," vyhlásil v úvode demonštrácie predseda spolku Benjamin Roll. Podla neho má budúca vláda iba jednu úlohu, a to "napraviť chyby súčasnej vlády".

Na účtenku v nadživotnej veľkosti spísal spolok tiež všetky problémy a kauzy Babišovej politiky.

Na Václavskom námestí sa podľa odhadov polície zišlo približne 5000 ľudí. Mnoho z nich malo so sebou vlajku Európskej únie a transparenty, ktorými vyzývali súčasnú ministerku spravodlivosti Máriu Benešovú (ANO) na rezignáciu. Objavovali sa aj heslá proti Babišovi alebo spojenectvu českého prezidenta Miloša Zemana s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

Spolok Milion chvilek pro demokraci takisto predstavil plán zmeny prostredníctvom kampane, ktorá má podporiť demokratické strany.

Kampaň je zacielená na obyvateľov ČR, ktorí doteraz nikdy nevolili, píše iDnes.cz. V Česku sa v dňoch 8.-9. októbra tohto roka uskutočnia voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Roll na demonštrácii vyzval ľudí, aby volili jednu z opozičných koalícii. Zdôraznil, že do volieb ostáva už len 109 dní, a preto je podľa neho potrebné presvedčiť najmä voličov, ktorí sa doteraz nerozhodli, koho budú voliť.

Spolok Milion chvilek vznikol v roku 2017 a pravidelne usporiadava protesty, v ktorých upozorňuje na na kauzy spojene s Babišovou vládou. Podľa spolku premiér nedodržuje volebné sľuby. Na najväčšej demonštrácii, ktorú tento spolok zorganizoval, sa zúčastnilo až 250.000 ľudí, uvádza portál Novinky.cz.

Organizátori účastníkov zhromaždenia vyzývali, aby dodržiavali dvojmetrové rozstupy a mali nasadené respirátory.

Hovorca pražskej polície Jan Rybanský povedal, že polícia v súvislosti s demonštráciou prijala primerané opatrenia a na priebeh akcie podľa jeho slov dohliadali desiatky policajtov.

Polícia neskôr na Twitteri oznámila, že zhromaždenie na Václavskom námestí sa skončilo "bez narušení verejného poriadku".