Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Odpratávanie následkov zrážky dvoch vlakov v Česku komplikuje počasie

Snímka z nehody, pri ktorej sa čelne zrazili dva vlaky v západočeskej obci Milavče, 4. augusta 2021. Foto: Facebook - HZS Plzeňského kraje

Pre hustý dážď a podmáčaný terén jedno z vozidiel, ktoré malo na miesto dopraviť závažia, uviazlo v ťažkom teréne.

Praha 5. augusta (TASR) - České dráhy sa snažia obnoviť prevádzku na trati pri Domažliciach, kde v stredu ráno došlo k tragickej zrážke regionálneho vlaku s medzinárodným expresom. Prácu im ale komplikuje nepriaznivé počasie a rozbahnený terén. Vo štvrtok o tom informoval portál českej televízie ČT24.

Odpratávacie práce sa začali vo štvrtok dopoludnia. Žeriav s nosnosťou až 400 ton sa dostal na miesto už v noci, pre hustý dážď a podmáčaný terén ale jedno z vozidiel, ktoré malo na miesto dopraviť závažia, uviazlo v ťažkom teréne. Hasiči ďalšie závažia určené pre žeriav radšej prekladali na terénne auto.

České dráhy pôvodne počítali s obnovením prevádzky na úseku do piatka večera. Ak sa podľa hovorkyne Správy železníc Radky Pistoriusovej podarí odstrániť obe havarované súpravy, tento termín by mohol byť dodržaný.
Snímka z nehody, pri ktorej sa čelne zrazili dva vlaky v západočeskej obci Milavče, 4. augusta 2021.
Foto: Facebook - HZS Plzeňského kraje

Zrážka dvoch vlakov pri západočeskej obci Milavče v Plzenskom kraji, ku ktorej došlo v stredu ráno krátko po 08.00 h, si vyžiadala najmenej tri obete na životoch a desiatky zranených. Zomreli obaja rušňovodiči a jedna cestujúca.

Rušňovodič rýchlika Západní expres smerujúceho z Mníchova do Prahy, zrejme prešiel na červenú a zrazil sa s osobným vlakom Os 7406 idúcim z Plzne do Domažlíc.

V ČR išlo o najväčšiu železničnú nehodu od minulého roka, keď sa 7. júla čelne zrazili dva osobné vlaky na jednokoľajovej trati pri obci Pernink v okrese Karlove Vary. Incident si vyžiadal dve obete a 24 zranených.