Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko odškodnilo rodinu muža zabitého v roku 1977

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Muž pochádzal z mesta Stassfurt v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko a spolu s rodinou sa pokúšal ujsť do vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky.

Praha 27. januára (TASR) - Česká republika zaplatila odškodné rodine Gerharda Schmidta, ktorého v roku 1977 zastrelili československé ozbrojené zložky pri pokuse o útek z bývalého východného do západného Nemecka, informovala agentúra DPA.

Právnik Lubomír Müller v stredu oznámil, že české ministerstvo spravodlivosti Schmidtovej dcére vyplatilo odškodné 33.740 Kč (približne 1294 eur). Súd v meste Tachov jeho rodinu rehabilitoval v júli 2020. Ide o prvý prípad, keď ČR vyplatila odškodné pozostalým utečenca z bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

Schmidta zastrelili v bavorskom okrese Tirschenreuth neďaleko českých hraníc príslušníci československej Pohraničnej stráže (PS) v auguste 1977 pred očami jeho manželky a troch detí, píše na svojej webovej stránke denník Süddeutsche Zeitung.

Muž pochádzal z mesta Stassfurt v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko a spolu s rodinou sa pokúšal ujsť do vtedajšej Nemeckej spolkovej republiky (NSR).

Skupina bola približne 1600 metrov od štátnych hraníc, píše DPA s odvolaním sa na výsledky vyšetrovania z obdobia po roku 1989. Rodinu však mohli zatknúť aj bez použitia strelných zbraní. Vyplýva to zo správy Úradu pre dokumentáciu a vyšetrovanie zločinov komunizmu (ÚDV), píše DPA. Voči strelcovi nikdy nebola vyvodená zodpovednosť.

Československo v období studenej vojny pozorne strážilo svoje hranice s NSR a Rakúskom, aby zabránilo útekom ľudí na Západ. Pri pokuse o útek prišlo podľa DPA o život až 450 osôb.