Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

ČR odsúdila proces s vedúcimi predstaviteľmi bieloruskej opozície

Ilustračná foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Minulý týždeň v Bielorusku odsúdili na desať rokov väzenia aj aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého.

Praha 6. marca (TASR) - Česko v pondelok ostro kritizovalo verdikt bieloruského súdu, ktorý v neprítomnosti poslal na 15 rokov do väzenia líderku miestnej opozície Sviatlanu Cichanovskú. Na 18 rokov väzenia odsúdil aj exministra kultúry Pavla Latušku. Podľa vyjadrenia českého ministerstva zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter išlo o politický súdny proces, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Dnes boli na mnohoročné tresty odňatia slobody v neprítomnosti odsúdení vedúci predstavitelia bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská a Pavel Latuška. Česko tento politický proces jednoznačne odsudzuje a znovu vyjadruje podporu bieloruským demokratickým silám," uviedol rezort diplomacie.

Podľa súdu je Cichanovská vinná z vlastizrady a sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu.

Minulý týždeň v Bielorusku odsúdili na desať rokov väzenia aj aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého. Ten sa podľa súdu previnil financovaním protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020 a dopustil sa tiež daňových únikov.

Ľudskoprávne organizácie uvádzajú, že v Bielorusku je v súčasnosti približne 1500 politických väzňov. Mnohých z nich bieloruské bezpečnostné zložky zadržali po spomínaných prezidentských voľbách, ktoré Západ označil za zmanipulované a ich výsledky neuznal.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)