Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Petícia v ČR žiada odstrihnúť ruskú ambasádu od energií

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Projekt "Dárek pro Putina" je zameraný na podporu Ukrajiny, ktorá sa od februára bráni voči ruskej vojenskej agresii. V jeho rámci sa Česi nedávno zložili na tank pre ukrajinskú armádu.

Praha 30. novembra (TASR) - Český projekt "Dárek pro Putina" zverejnil petíciu, v ktorej navrhuje odstrihnúť tamojšie budovy, ktoré sú v majetku Ruskej federácie, od energií. Ide o reakciu na sústavné ničenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry ruskými okupantmi. Informovali o tom v utorok webové Novinky.cz.

"Rusko sa evidentne rozhodlo zlomiť Ukrajinu tmou a mrazom. Z hľadiska vyššieho mravného princípu žiadame príslušných štátnych a súkromných distribútorov energií, aby dali ruským diplomatom v Prahe ochutnať ich vlastnú medicínu. Žiadame odpojenie všetkých budov v majetku Ruskej federácie od plynu, vody a elektrickej energie," uvádza sa v texte predmetnej petície.

Projekt "Dárek pro Putina" je zameraný na podporu Ukrajiny, ktorá sa od februára bráni voči ruskej vojenskej agresii. V jeho rámci sa Česi nedávno zložili na tank pre ukrajinskú armádu.

V aktuálnej petícii táto iniciatíva pripomína masívne ruské raketové útoky na Ukrajinu, ktoré v uplynulých týždňoch vo veľkom mieria na elektrárne, teplárne či vodárne. Zo strany Ruska ide zjavne o taktiku podkopania životaschopnosti štátu.

"Táto nová fáza vojny prináša katastrofické, a navyše každodenné dôsledky pre život civilného obyvateľstva. Bez energií a vody sa ocitajú nielen byty, školy a škôlky, obchody a výrobné prevádzky, ale aj napríklad nemocnice," píšu autori.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v utorok uviedol, že Ukrajine šesť dní po poslednej vlne rozsiahlych raketových útokov Ruska na energetickú infraštruktúru stále chýba zhruba 30 percent elektriny; dodávky sú preto obmedzené.