Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

OHROZIL 130 PASAŽIEROV: Muž laserom oslnil pilota, hľadá ho polícia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Podobná udalosť sa stala aj minulý rok v decembri. Kriminalisti z Kladna pátrali po páchateľovi, ktorý oslnil pilota laserom a ten musel núdzovo pristáť na pražskom letisku.

Praha 15. augusta (TASR) - Stredočeská polícia hľadá páchateľa, ktorý minulý týždeň v piatok oslnil pilota dopravného lietadla laserom, čím ohrozil viac ako 130 ľudí na palube. Lietadlo muselo núdzovo pristáť na letisku v pražskej Ruzyni. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe s odvolaním sa na servery Novinky.cz a iDNES.cz.

Podľa hovorkyne stredočeskej polície zavolali o pol jednej v noci na tiesňovú linku pracovníci pražského letiska. Oznámili, že pilota niekto oslnil zeleným laserom. Podľa polície sa páchateľ nachádzal v okolí mesta Kladno. Na miesto okamžite vyslali hliadky aj vrtuľník, ale podozrivú osobu nenašli.

"Policajti vo veci začali úkony trestného konania pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia, za čo páchateľovi v prípade zadržania, preukázania viny a odsúdenia hrozí trest odňatia slobody na tri až osem rokov," uviedla hovorkyňa polície Stredočeského kraja Michaela Richterová.

Hovorkyňa Letiska Praha Klára Divíšková však uviedla, že letisko v daný deň neeviduje žiadnu mimoriadnu udalosť, akou by bolo pristátie lietadla mimo plánu. Riadenie letovej prevádzky sa dosiaľ k prípadu nevyjadrilo. Nie je tak jasné, o aký let išlo.

Podobná udalosť sa stala aj minulý rok v decembri. Kriminalisti z Kladna pátrali po páchateľovi, ktorý oslnil pilota laserom a ten musel núdzovo pristáť na pražskom letisku. Na palube bolo vtedy 112 cestujúcich.

Richterová zdôraznila, že podobné incidenty môžu spôsobiť katastrofu. "Človek môže na niekoľko sekúnd stratiť orientáciu, čo mu znemožní sústrediť sa na prístroje, ktoré ho navádzajú na pristátie," dodala hovorkyňa.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)