Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

ČR pomôže Bosne a Hercegovine a Líbyi s prevenciou nelegálnej migrácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Sedem miliónov korún (približne 280 000 eur) poskytne český rezort vnútra Bosne a Hercegovine, aby tak pomohol ich národnému návratovému systému.

Praha 25. októbra (TASR) - Český minister vnútra Vít Rakušan podpísal dohodu o pomoci Bosne a Hercegovine a Líbyi s prevenciou nelegálnej migrácie. Urobil tak v utorok počas druhého dňa ministerskej konferencie s názvom Pražský proces, kde sa politici zaoberajú nelegálnou migráciou. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe na základe správy českého rezortu vnútra.

Na rozvoj líbyjského systému riadenia ochrany hraníc poskytne Česko 25 miliónov korún (približne milión eur). Rovnaká čiastka pôjde na podporu dobrovoľných návratov pre neúspešných žiadateľov o azyl na Cypre a na hradenie ich dopravy späť do krajiny pôvodu.

Sedem miliónov korún (približne 280.000 eur) poskytne český rezort vnútra Bosne a Hercegovine, aby tak pomohol ich národnému návratovému systému. Ministerstvo vnútra vyčlenilo finančné prostriedky pre tieto krajiny v rámci programu "Pomoc na mieste" ešte 5. októbra.

Na dvojdňovej ministerskej konferencii v Prahe sa stretlo takmer 50 predstaviteľov štátov a inštitúcií. Počas prvého dňa hovorili o problémoch spojených s nárastom nelegálnej migrácie a situácii pozdĺž balkánskej trasy, ktorá je aktuálne hlavnou trasou nelegálnych migrantov smerujúcich do Európy.

Ministri prijali spoločnú deklaráciu a akčný plán. V deklarácii podporili zriadenie migračných centier v krajinách pôvodu migrantov. Centrá by mali informovať o rizikách spojených s nelegálnou migráciou, pomáhať s odborným a jazykovým vzdelávaním a spolupracovať s miestnymi orgánmi.

Akčný plán na roky 2023 – 2027 predostrel šesť okruhov spolupráce Pražského procesu, ktoré sa týkajú prevencie a boja proti nelegálnej migrácii, podpory readmisií a dobrovoľných návratov, legálnej pracovnej migrácie či posilnenia kapacít v oblasti azylu a medzinárodnej ochrany. Akčný plán tieto oblasti rozpracováva do 53 konkrétnych akcií, na ktorých sa štáty počas nasledujúcich päť rokov zamerajú.

Na konferencii sa zúčastnili ministri zodpovední za migráciu z krajín EÚ, schengenského priestoru, Východného partnerstva, západného Balkánu, strednej Ázie, Turecka, inštitúcií EÚ a predstavitelia úniových agentúr.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)