Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Českí poslanci označili sovietsky hladomor na Ukrajine za genocídu

Spomienka na hladomor hladomor z rokov 1932-1933 na Ukrajine, foto z archívu. Foto: TASR AP

Poslanci zároveň prirovnali vládu súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina k Stalinovmu režimu.

Praha 6. apríla (TASR) - Česká Poslanecká snemovňa prijala v stredu uznesenie, v ktorom uznala sovietsky hladomor na Ukrajine v rokoch 1932 a 1933 za zločin genocídy proti ukrajinskému ľudu. Českí poslanci zároveň prirovnali udalosti z 30. rokov minulého storočia so súčasnou situáciou na Ukrajine, ktorá čelí ruskej agresii. TASR informuje na základe správy hovorcu predsedníčky českej poslaneckej snemovne Martina Churavého a českého spravodajského portálu Novinky.cz.

"Dnešným uznesením splácame ďalší historický dlh. Najmä s ohľadom na pokračujúcu brutálnu ruskú agresiu na Ukrajine," uviedla predsedníčka Poslaneckej snemovne a spolupredkladateľka uznesenia Markéta Pekarová Adamová. Podľa jej slov je "dôležité pripomínať si skutočnú zločineckú podstatu hladomoru zo začiatku 30. rokov minulého storočia".

Hladomor na Ukrajine označili českí poslanci za úmyselne vytvorený režimom vtedajšieho vodcu Sovietskeho zväzu Josifa Vissarionoviča Stalina. Pred 15 rokmi odsúdila česká Poslanecká snemovňa hladomor na Ukrajine ako "dielo hrozného totalitného režimu".

"Bohužiaľ je to aktuálne aj v súvislosti s tým, ako sa ruské vojská správajú na dobytých územiach, ale aj na Kryme voči krymským Tatárom," uviedol k uzneseniu český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Českej republiky Jan Lipavský.
Foto: TASR - Dano Veselský


Česká Poslanecká snemovňa pri tejto príležitosti uviedla, že vyjadruje v kontexte súčasnej vojenskej agresie Ruska proti Ukrajine svoju "odhodlanosť prispieť k presadzovaniu medzinárodných princípov, vrátane odhaľovania páchateľov týchto zločinov". Poslanci zároveň prirovnali vládu súčasného ruského prezidenta Vladimira Putina k Stalinovmu režimu.

Umelo vyvolaný hladomor v Sovietskom zväze, pri ktorom zahynulo viac ako desať miliónov ľudí ukrajinského pôvodu, označil Európsky parlament za zločin proti ľudskosti už v roku 2008. Senát Spojených štátov v roku 2018 uviedol, že išlo o genocídu, informuje v stanovisku Poslanecká snemovňa.

Hladomor se odohral v kontexte násilnej kolektivizácie sovietskeho vidieka. Sovietske úrady od roku 1932 pod hrozbou represií nútili ukrajinských roľníkov k nezmyselne vysokým odvodom obilia. Na jar 1933 v dôsledku tohto postupu vypukol na Ukrajine hladomor, pričom Moskva neposkytla Ukrajincom potravinovú pomoc a zároveň roľníkom zakázala opustiť svoje domovy. ZSSR v tom istom čase pokračoval vo vývoze obilia. Umelo vytvorený hladomor prebiehal súčasne s rusifikáciou a perzekúciou ukrajinských elít.