Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Povinné nosenie rúšok vonku má v Česku skončiť 25. mája

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Českej republike od začiatku pandémie zaznamenali 8157 prípadov nákazy novým koronavírusom.

Praha 11. mája (TASR) – V Českej republike nebude od 25. mája povinné nosiť rúška na otvorených priestranstvách za predpokladu, že ľudia dodržia dvojmetrové odstupy. Dnes to schválila česká vláda na návrh ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha, informuje spravodajský server Novinky.cz.

"Od 25. mája bude povinnosť nosiť rúška vo vnútorných priestoroch stavieb, okrem svojho domu, v MHD, v taxislužbách a ďalej i tam, kde sa nachádzajú aspoň dve osoby na vzdialenosť do dvoch metrov, pokiaľ nejde o rodinu," vyhlásil na tlačovej konferencii po rokovaní vlády Vojtěch.

Ako ďalej uviedol, termín bol zvolený po konzultácii s epidemiológmi. Ako pripomenul portál iDNES.cz, práve 25. mája sa v ČR končí posledná veľká fáza uvoľňovania vládnych opatrení proti šíreniu koronavírusu.

"Ak človek nebude v blízkosti niekoho ďalšieho, typicky niekde mimo mesta," načrtol Vojtěch, ako budú vyzerať nové pravidlá pre nenosenie rúšok. Rúško však nebude nutné mať ani v mestách, ak bude splnená vzdialenosť dvoch metrov od iných ľudí.

Už od utorka bude platiť výnimka z nosenia rúšok pri štátnych a prijímacích skúškach, ale v miestnosti bude môcť byť maximálne 15 ľudí, píše iDNES.cz.

Nosenie rúšok je v Česku povinné od 19. marca ako súčasť opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

V ČR od začiatku pandémie zaznamenali 8157 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ochoreniu COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, tam už podľahlo 281 ľudí a 4695 sa z neho vyliečilo.