Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko:Pre brexit by mohli v jesenných voľbách zosilnieť euroskeptici

Tomio Okamura Foto: tomio.cz

Odchod Británie z EÚ podľa všetkého ovplyvní aj kampaň českých politických strán pred jesennými senátnymi a krajskými voľbami, myslia si niektorí politológovia.

Praha 26. júna (TASR) - Odchod Británie z EÚ podľa všetkého ovplyvní aj kampaň českých politických strán pred jesennými senátnymi a krajskými voľbami, myslia si niektorí politológovia. Politickí odporcovia zdvíhajú už teraz hlavy po celej Európe vrátane Česka - a žiadajú ďalšie referendá, zamyslel sa dnes na svojej webovej stránke Český rozhlas (ČRo).

Napríklad podľa politológa Jana Kubáčka môžu celkovo v členských štátoch silnieť hnutia vyzývajúce na národné plebiscity. Politológ Josef Mlejnek sa zase domnieva, že brexit by v krajnom prípade mohol viesť až k rozpadu únie.

V Česku sa pokúša zákon o referende o vystúpení presadiť napríklad opozičná parlamentná strana Úsvit-Národná koalícia. "Poslanci Úsvitu predložia v utorok na rokovaní Poslaneckej snemovne tento zákon na prednostné prerokovanie. Chceme, aby aj občania v Českej republike mohli rozhodnúť o svojej budúcnosti v EÚ," citoval ČRo predsedu tohto politického subjektu Marka Černocha.

Brexit uvítalo tiež hnutie Sloboda a priama demokracia Tomia Okamuru či Strana slobodných občanov. Ako euroskeptická sa označuje i strana Alternatíva pre Českú republiku. Tá má dnes ustanovujúci snem. Svojím názvom odkazuje na pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD).

Podľa Inštitútu Václava Klausa je Alternatíva pre Českú republiku jeden z prejavov postupného prebúdzania sa českej spoločnosti, približuje Český rozhlas.