Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Predseda českej KDU-ČSL: Núdzový stav nie je zatiaľ treba

Na archívnej snímke Marian Jurečka. Foto: TASR/Vladimír Benko

Núdzový stav bol z dôvodu epidémie vyhlásený v Česku už dvakrát a bol opakovane predlžovaný. Jurečka by ho teraz nezavádzal.

Praha 14. novembra (TASR) - Vyhlasovať v Českej republike núdzový stav z dôvodu koronavírusovej epidémie nie je zatiaľ treba, aj keď jeho vyhlásenie nemožno vylúčiť, uviedol v nedeľu predseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podľa šéfa ľudovcov zatiaľ stačí rámec, ktorý poskytuje pandemický zákon. Podľa spravodajského servera Novinky.cz to Jurečka povedal v diskusnej relácii Partie na televíznej stanici Prima, kde diskutoval s niekdajším českým premiérom Vladimírom Špidlom.

Núdzový stav bol z dôvodu epidémie vyhlásený v Česku už dvakrát a bol opakovane predlžovaný. Jurečka by ho teraz nezavádzal. Opačný názor má však Špidla, ktorý by núdzový stav, naopak, teraz videl ako "rozumné riešenie".

Šéf ľudovcov v diskusii zastupoval strany rodiacej sa českej vládnej koalície, ktorá by mala krajinu prevziať od súčasného kabinetu politických formácií ANO a ČSSD. V relácii Partie tiež uviedol, že by chcel obnoviť pravidelné testovanie vo firmách a v školách.

Experti z AntiCovid tímu v sobotu českej vláde navrhli a odporučili opatrenia, ktoré považujú v súčasnej situácii za rozumné. Odmietli tzv. rakúsky model – vylučujúci neočkovaných z návštev reštaurácií či športových akcií –, ale aj lockdown. Rovnako nepovažujú za vhodnú cestu ani povinné celoplošné očkovanie.

Jurečka sa preto v nedeľu zmienil o motivácii ľudí na očkovanie, či už formou finančného bonusu, prípadne voľna na zotavenie, citujú Novinky.cz.