Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Predsedníčka českej Snemovne telefonovala na Taiwan, vycestuje tam

Na archívnej snímke predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Markéta Pekarová Adamová. Foto: TASR- Barbora Vizváryová

Na ceste na Taiwan má Pekarovú Adamovú sprevádzať početná podnikateľská delegácia či zástupcovia vedecko-výskumných a vzdelávacích inštitúcií.

Praha 1. februára (TASR) - Predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová sa v stredu prostredníctvom videohovoru spojila s ministrom zahraničných vecí Taiwanu Wu Čao-siem. Hovorili o jej ceste na Taiwan, ktorá by sa mala uskutočniť koncom marca. Spravodajkyňu TASR v Prahe o tom informoval hovorca predsedníčky dolnej komory českého parlamentu Martin Churavý.

"Pána ministra som ubezpečila, že systematická podpora partnerov, ktorí dodržiavajú ľudské práva a ctia si princípy liberálnej demokracie, patrí medzi priority našej parlamentnej diplomacie," komentovala obsah rozhovoru Pekarová Adamová.

"Som veľmi rada, že v tom po dlhých rokoch poznamenaných vzájomnou nekoordinovanosťou budú konečne všetci ústavní činitelia opäť zajedno," doplnila. Narážala tým na fakt, že český prezident Miloš Zeman zastával počas výkonu funkcie prezidenta odlišné postoje v zahraničnej politike než vláda či parlament.

Na ceste na Taiwan má Pekarovú Adamovú sprevádzať početná podnikateľská delegácia či zástupcovia vedecko-výskumných a vzdelávacích inštitúcií.

Podobnú cestu na ostrov už absolvoval aj predseda Senátu Miloš Vystrčil v roku 2020. Proti nej bol okrem Miloša Zemana aj vtedajší premiér Andrej Babiš.

S Taiwanom sa už kontaktoval aj novozvolený český prezident Petr Pavel. S prezidentkou Cchaj Jing-wen hovoril telefonicky v pondelok, len dva dni po svojom zvolení za prezidenta. Zhodli sa vraj na spoločných hodnotách, pričom Pavel dodal, že by sa s najvyššou predstaviteľkou Taiwanu rád stretol aj osobne.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)