Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Česku zaočkovali prvou dávkou už viac ako polovicu ľudí nad 45 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V kategórii seniorov nad 80 rokov už oboma dávkami vakcíny zaočkovali dve tretiny ľudí a v kategórii nad 70 rokov 56 percent.

Praha 8. júna (TASR) - V Česku doteraz prvou dávkou vakcíny proti koronavírusu zaočkovali viac ako polovicu obyvateľov nad 45 rokov. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva, o ktorých v utorok informoval český server novinky.cz.

V najohrozenejšej vekovej kategórii občanov nad 65 rokov prejavilo záujem o vakcínu 84,5 percenta ľudí. Do čakárne na očkovanie sa doposiaľ zaregistrovala takmer polovica občanov nad 16 rokov.

Celkovo doteraz o očkovanie požiadalo viac ako 48 percent občanov, pričom za posledný týždeň, keď sa registrácia otvorila aj pre najmladšie vekové skupiny, vzrástol záujem o vakcínu o takmer päť percentuálnych bodov, približujú Novinky.

S nižším vekom však záujem o vakcínu podľa portálu klesá. Ochotu dať sa zaočkovať doteraz prejavilo len 27 percent ľudí vo veku 16 až 29 rokov.

Dôchodcovia patria počas pandémie koronavírusu spolu s chronicky chorými k najviac ohrozeným skupinám. Vyplýva to aj z údajov úmrtnosti, kde väčšinu z viac ako 30.000 českých obetí covidu tvorili práve seniori.

V kategórii seniorov nad 80 rokov už oboma dávkami vakcíny zaočkovali dve tretiny ľudí a v kategórii nad 70 rokov 56 percent. V oboch skupinách prejavilo záujem o vakcínu zhruba 87 percent ľudí, píšu Novinky.

V nasledujúcich týždňoch by malo v ČR pribúdať aj kompletne zaočkovaných šesťdesiatnikov, ktorým sú v týchto dňoch zasielané termíny na druhú dávku vakcíny, približujú Novinky. Časový odstup medzi dávkami najpoužívanejšej vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech je v ČR 42 dní. V tejto vekovej skupine o vakcínu požiadali zhruba tri štvrtiny ľudí.