Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Česká vláda vyhlásila pre povodne núdzový stav, zatiaľ sú dve obete

Na snímke situácia na pražskej Kampe 2. júna 2013 Foto: youtube.com

Meteorológovia očakávajú, že na severe Česka pribudne počas noci ďalších 20 milimetrov dažďových zrážok. Pršať údajne prestane až v utorok.

Praha 2. júna (TASR) - Česká vláda dnes v súvislosti s povodňami a prudko stúpajúcimi hladinami riek vyhlásila pre celé územie Česka s výnimkou Pardubického kraja od 21.00 h núdzový stav. Platiť bude až do odvolania. Po mimoriadnom zasadnutí vlády to dnes večer oznámil v Českej televízii premiér Petr Nečas. Súčasne oznámil, že vláda uvoľnila 300 miliónov Kč na pomoc postihnutým obciam a mestám.

Premiér tiež informoval, že 200 vojakov, vyslaných stavať protipovodňové bariéry v Prahe, posilní ďalších sto.

Pražský dopravný podnik informoval, že v dôsledku preventívneho uzavretia staníc metra pred vodou - doteraz ich uzavreli osem - bude v pondelok metro v centre hlavného mesta celkom mimo prevádzky.

Povodne ochromili aj železničnú dopravu. Od 18.00 hodiny je zatopený významný železničný uzol Kolín na hlavnej trati smerujúcej z Prahy do Pardubíc a Brna, železničná doprava tam podľa ČT24 bude zastavená najmenej do 22.00 hodiny.

V Prahe by mala Vltava kulminovať v pondelok o 7.00 h ráno pri prietoku 2800 metrov kubických za sekundu, povedal novinárom po rokovaní krízového štábu hlavného mesta úradujúci primátor Tomáš Hudeček. A vyzval ľudí, aby do Prahy nejazdili. Informoval server Novinky.cz.

Meteorológovia očakávajú, že na severe Česka pribudne počas noci ďalších 20 milimetrov dažďových zrážok. Pršať údajne prestane až v utorok.

Povodne si vyžiadali dve obete

Povodne v Českej republike majú druhú potvrdenú obeť. Je ňou muž zo skolabovanej chatky v Třebeniciach pri Prahe, ktorého našli záchranári pod jej troskami už bez známok života. Prvou obeťou sa stala žena z rovnakého objektu, ktorý sa dnes zrútil po podmáčaní vodou.

Karlov most v Prahe dnes krátko pred 18.00 hod uzavrela polícia. Stalo sa tak kvôli príjazdu ťažkej techniky. Práve s jej pomocou by sa mali uvoľniť piliere mostu, medzi ktoré sa zachytáva všeličo, čo brzdí prietok vôd Vltavy.

Hladina rieky, pretekajúcej Prahou, pri tom stále stúpa. Evakuácie v jej povodí pokračujú a hrozba záplav sa čoraz intenzívnejšie týka aj medzičasom uzavretého Klementina či Múzea Kampa.

Podľa slov exministra spravodlivosti Jiřího Pospíšila, ktorý je správcom zbierky moderného umenia v tomto kultúrnom stánku, pre internetový server Lidovky.cz bola voda dnes popoludní iba meter od podlahy. Predpokladal preto, že prenikne do priestorov múzea.

V podvečerných hodinách sa začala evakuácia vozovne Dopravného podniku v Prahe-Pankráci a zvažuje sa aj podobný krok v prípade vozovní v štvrtiach Kobylisy a Hostivař českej metropoly. Práve Hostivař a Záběhlice zaplavil dnes rozvodnený Botič. Česká vláda, ktorej mimoriadne zasadanie sa začalo o 18.00 h uvoľní podľa slov ministra financií Miroslava Kalouska v prvej fáze na boj s vodou stovky miliónov Kč z krízových rezerv.

Na snímke situácia na pražskej Kampe 2. júna 2013
Foto: youtube.com


Česká armáda vyšle do vodným živlom sužovanej Prahy ďalších 100 príslušníkov ozbrojených síl. Tisícka iných vojakov bude nasadená v ďalších regiónoch krajiny pri pomoci proti povodniam a odstraňovaní ich následkov, informovala spravodajská televízia ČT24.

V českej metropole je už uzavretých 19 komunikácií.

Evakuácie občanov, pacientov Nemocnice Na Františku a šestice vozíčkarov z azylového domu, ako aj časti zvierat ZOO si vývoj v Prahe vynútil už skôr.

Ani situácia v ďalších povodňami sužovaných regiónoch ČR nie je menej dramatická.

Evakuácie sa zvažujú v Hřensku, Tábore i ďalších mestách. Labe dosiahla už tretí stupeň pohotovosti nielen v Ústí nad Labem, ale aj v Děčíne. Kulminujú alebo pred kulmináciou sú aj ďalšie vodné toky.
Na snímke situácia na pražskej Kampe
Foto: youtube.com


Väčšina vodných tokov v krajine by mala podľa ministra životného prostredia ČR Tomáša Chalupu kulminovať v priebehu pondelkového večera alebo v noci na utorok.

Meteorológovia už skôr uviedli, že zrážky na českom území my mali ustať v utorok. Český štát je pripravený vyhlásiť v prípade potreby stav núdze. Ústredný krízový štáb však zatiaľ vládne tento krok neodporučí.

Už dlhší čas figurujú na zozname nezvestných aj traja ďalší vodáci, jeden z nich už od piatka. Zmizli v rozvodnených riekach Úslava a Berounka.

Povodňová situácia v Prahe