Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Rizikové skóre systému PES v Česku stúplo na kritický stupeň päť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktuálne je v krajine v nemocniciach 4617 pacientov s chorobou COVID-19, z toho 595 vo vážnom stave.

Praha 18. decembra (TASR) – Laboratóriá v Česku odhalili vo štvrtok 7590 prípadov nákazy koronavírusom. Rizikové skóre českého protiepidemického systému PES sa zvýšilo na hodnotu, ktorá zodpovedá piatemu stupňu pohotovosti. Najvážnejšie situácia je naďalej v okrese Kroměříž v Zlínskom kraji, píše webová stránka televíznej stanice Nova.

Rizikové skóre, od ktorého závisí zmena protiepidemických opatrení, rýchle stúpa. Vo štvrtok sa podľa údajov ministerstva zdravotníctva zdvihlo z hodnoty 71 na 76, čo zodpovedá piatemu stupňu systému PES. Päťka v tomto prípade označuje najvyšší stupeň pohotovosti.

Česko sa v piatok v rámci systému PES znovu presunulo do štvrtého stupňa. Znovu tak musí zatvoriť napríklad reštaurácie, kaviarne alebo hotely.

Aktuálne je v krajine v nemocniciach 4617 pacientov s chorobou COVID-19, z toho 595 vo vážnom stave. Počet pacientov s týmto ochorením v českých nemocniciach od začiatku novembra klesal, v posledných dňoch však zase narastá, sumarizuje spravodajský server TN.Nova.cz.