Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ropákom roku 2016 je minister dopravy Dan Ťok

Dan Ťok. Foto: TASR/Branislav Račko

Česká anticena Ropák za najväčší protiekologický čin uplynulého roka bola udeľovaná po 25.-krát

Praha 28. apríla (TASR) - Anticenu Ropák roku 2016 si vyslúžil český minister dopravy Dan Ťok z hnutia ANO za blokovanie zaradenia lokality Louky u Přelouče do európskej sústavy chránených území NATURA 2000. Informoval o tom dnes spravodajský server Novinky.cz.

Cenu Zelená perla 2016 za antiekologický výrok získal poslanec Roman Váňa (ČSSD), ktorý o Malostranskom námestí v Prahe uviedol: "S autami je to námestie krajšie, zmysluplnejšie, živšie, prázdne bez áut mi to príde podľa návrhov, čo som videl, škaredšie, neľudské."

Reagoval tak na krok vedenia Prahy, aby sa na Malostranskom námestí zrušilo parkovisko pre automobily, ktoré kvôli blízkosti Snemovne využívali aj niektorí poslanci.

Podľa Váňu ide o mediálnu bublinu vytvorenú na neexistujúcom základe. "V tom čase som porovnával dva architektonické návrhy. Jeden ukazoval skutočný stav, kde boli ľudia a autá. Potom tam bol plánovaný stav, kde to bolo betónové a prázdne a mimoriadne škaredé námestie," dodal Váňa s tým, že výrok sa vzťahoval k porovnaniu tých dvoch skutočností.

Anticena Ropák za najväčší protiekologický čin uplynulého roka bola udeľovaná po 25.-krát. Vlani ju "obhájil" český minister priemyslu a obchodu Jan Mládek za presadenie čiastočného prelomenia územných ekologických limitov ťažby hnedého uhlia na severe ČR.