Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Premiér Robert Fico si v Prahe prevzal Rad Bieleho leva

Slovenský premiér Robert Fico preberá z rúk českého prezidenta Miloša Zemana vysoké štátne vyznamenanie Rad bieleho leva Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda slovenskej vlády bol v Prahe na pracovnej návšteve pri príležitosti štátneho sviatku Českej republiky.

Praha 28. októbra (TASR) - Oslavy 96. výročia vzniku niekdajšieho Československa vyvrcholili dnes na Pražskom hrade slávnostným aktom odovzdania vysokých štátnych vyznamenaní.

Predseda vlády SR Robert Fico si pri tejto príležitosti prevzal z rúk prezidenta ČR Miloša Zemana Rad Bieleho leva. Zaslúžil sa o skvelé česko-slovenské vzťahy, dokázal vybudovať silnú ľavicovú stranu zjednotením ľavicových prúdov v SR, uviedol okrem iného Miloš Zeman na adresu laureáta.

Fico po slávnostnom akte pre novinárov uviedol, že to je pre neho veľká pocta a váži si to. Vyznamenanie dostal podľa jeho slov po prvý raz v živote.

„Vždy bez ohľadu na to, aká garnitúra politická bola na slovenskej alebo českej strane, ja som sa snažil o nielen také tie štandardné vzťahy medzi premiérmi, ale to boli doslova vždy vzťahy priateľské. A úplne inak vyzerá spolupráca medzi krajinami, ak premiéri majú k sebe bližšie, keď si dokážu zatelefonovať, vedia sa stretnúť aj neformálne, možno ísť spolu na futbal, aj také situácie boli,“ vysvetlil Fico. Povedal, že mal veľmi dobrý vzťah so všetkými šiestimi českými premiérmi, ktorých v svojom úrade zažil od roku 2006.

Slovenský premiér Robert Fico preberal z rúk českého prezidenta Miloša Zemana vysoké štátne vyznamenanie Rad bieleho leva
Foto: TASR/Michal Svítok
„Chcem jednoducho, aby aj moje správanie sa, a to čo sme vo vzájomných vzťahoch urobili, bolo príkladom, pre každého ďalšieho slovenského premiéra, alebo premiérku, že bez ohľadu na to, akej farby sme, či modrý, červený, zelený, žltí, tak tie vzťahy medzi Slovenskom a Českom musia vždy mať vysokú kvalitu,“ doplnil.

Na názory, ktoré sa opäť objavili na Slovensku, že by 28.október mal byť aj tu štátnym sviatkom, Fico zareagoval tým, že by to nebolo vhodné. „Nešiel by som do tejto polohy, pretože na Slovensku máme jeden z najväčších počtov štátnych sviatkov, ak to porovnáme aj s inými členskými štátmi Európskej únie,“ zdôvodnil.

Slovenský premiér by sa skôr venoval pripomenutiu mladej generácii, čo bolo Československo medzi prvou a druhou svetovou vojnou. „To bola naozaj moderná demokratická spoločnosť s vysokou životnou úrovňou,“ povedal. Osobitná pozornosť by sa potom podľa neho mala na Slovensku venovať oslavám 100 výročia vzniku ČSR o štyri roky.

Je to podľa neho dátum, ku ktorému by sa malo Slovensko intenzívnejšie prihlásiť a zapojiť. „Ak aj ja budem mať to šťastie, že aj v roku 2018 budem súčasťou politickej scény, tak určite sa postavím k tomu sviatku inak, ako to robíme teraz,“ uzavrel.



Rovnaké ocenenie si prevzal v českej metropole aj bývalý rakúsky spolkový kancelár Franz Vranitzky. Prezident ČR udelil celkove štyri Rady Bieleho leva, štyri Rady Tomáša Garrigua Masaryka, šesť medailí Za hrdinstvo a 19 medailí Za zásluhy.

Medzi ocenenými Radom Tomáša Garrigua Masaryka boli napríklad aj šansonierka Hana Hegerová, ktorá sa však na slávnostnom akte nezúčastnila, in memoriam ocenený pesničkár Karel Kryl, ale aj slávny cestovateľ a spisovateľ Miroslav Zikmund.

Medailu dostala aj Lucie Bílá

Na snímke speváčka Lucie Bílá
Foto: TASR/Michal Svítok
Medaily za zásluhy si prevzali okrem iných aj signatár Charty 77 Zdeňek Jičínsky, speváčka, viacnásobná Zlatá slávica Lucie Bílá, filmári Filip Renč a Robert Sedláček, ale aj predsedníčka Štátneho úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová.

Vo vystúpení, ktoré predchádzalo samotnému udeleniu vyznamenaní, český prezident zdôraznil, že chce urobiť ďalší krok od anonymizovaných dejín krajiny, ktoré vníma ako súboj priveľmi abstraktných ideí bez spojenia s konkrétnymi osobami.

Miloš Zeman konštatoval, že mnohých z viac ako 30 vyznamenaných spája odvaha, statočnosť.

Zeman vyzdvihol osobnosť katolíckeho kňaza z Lidíc Josefa Štemberku, popraveného nacistami po odmietnutí milosti 10. júna 1942, ako aj ďalšieho dnes oceneného Antonína Kalinu (in memoriam), ktorý sa zaslúžil falošnou správou esesákom o záchranu rádovo stoviek ich poprave vystavených mladých židov v koncentračnom tábore Buchenwald. Pozitívne ocenil aj ďalšieho katolíckeho duchovného Josefa Toufara, ktorý v roku 1950 zomrel na následky mučenia príslušníkmi vtedajšieho bezpečnostného aparátu, či niekdajšiu disidentku z bývalého ZSSR Nataľju Gorbanevskú.



Prezident vyzdvihol aj viaceré ďalšie osobnosti novodobých dejín, vrátane Františka Kriegla, ktorého vyznamená in memoriam na budúci rok, ale aj signatárov Charty 77, spomedzi ktorých jedného vyznamenal dnes. Nezabudol pripomenúť pesničkára Karla Kryla, ktorého ocenenie prevzala jeho manželka.

Rad T.G.Masaryka pre Zikmunda

Na snímke český cestovateľ a spisovateľ Miroslav Zikmund
Foto: TASR/Michal Svítok
Zmienil sa aj o o statočnosti piatich padlých vojakov v Afganistane či o hrdinstve všedného dňa, akým je darcovsto krvi vo viac ako 5000 prípadoch (Zdeněk Duběnka). Spomenul aj ocenenie dvoch predstaviteľov najúspešnejšieho podniku krajiny Škoda Auto, cestovateľa a spisovateľa Miroslava Zikmunda, ktorý si prevzal Rad Tomáša Garrigua Masaryka, ortopéda a chirurga Pavla Dungla, ktorý prežil dopravnú nehodu v Rakúsku po 50 fraktúrach, zakladateľky Fondu ohrozených detí Marie Vodičkovej, či spoluzakladateľa Rakúsko-českej spoločnosti Eduardovi Harantovi (Rad Tomáša Garrigua Masaryka).

Pražský hrad väčšinu laureátov štátnych vyznamenaní už tradične vopred nezverejnil, aj keď tentoraz boli niektorí predsa len známi.

Verejnosť sa s predstihom dozvedela, že popri britskom záchrancovi stoviek židovských detí z bývalého Československa v období začínajúceho holokaustu sirovi Nicholasovi Wintonovi prezident ČR udelí šesť ocenení (Medailí za hrdinstvo) in memoriam, a to pätici českých vojakov, ktorí padli v júni počas nasadenia v radoch medzinárodných síl ISAF v Afganistane a niekdajšej ruskej disidentke Natalii Gorbanevskej, jednej z ôsmich statočných protestujúcich v auguste 1968 na Červenom námestí v Moskve proti invázii vojsk piatich krajín niekdajšej Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa.



Ruskí disidenti odmietli prísť

Viktor Fajnberg
Foto: TASR/Martin Baumann
Jej dvaja pozvaní krajania, tiež účastníci spomínaného protestu, anglista Viktor Fajnberg, ktorý si v pondelok prevzal v Bratislave Medailu prezidenta SR a fyzik Pavel Litvinov, ktorému rovnaké ocenenie odovzdá podobne ako Vladimirovi Dremľugovi slovenská ambasáda vo Washingtone, sa na slávnosti v Prahe odmietli zúčastniť.

V liste, o ktorom informoval denník Právo a internetový server Novinky.cz, konštatovali, že "nedávne vystúpenia Miloša Zemana k zle zamaskovanej agresii Vladimira Putina proti Ukrajine sú nezlúčiteľné s heslom Za vašu a našu slobodu," ktoré práve Gorbanevská priniesla 25. augusta 1968 na Červené námestie v Moskve. "Sloboda je nedeliteľná, je rovnaká pre Ukrajincov, Čechov i krymských Tatárov. Pokiaľ je zradená na jednom mieste, je zradená všade," dodali.

Nepozvaní rektori

Na Pražský hrad sa dnes nevydali kvôli nepozvaniu niektorých rektorov vysokoškolských zariadení nevydali ani viacerí českí politici a predstavitelia akademickej obce.

Priamy prenos Českej televízie narušilo hneď v úvde niekoľkominútové prerušenie, spôsobené podľa hovorkyne verejnoprávneho médiá, nešpecifikovanou technickou poruchou, o ktorej sa s neskrývaným sarkazmom zmienil vo vystúpení krátko aj najvyšší český predstaviteľ.

Fotogaléria z oceňovania na Pražskom hrade


Stretnutie Fica a Zemana mimo programu

Slovenský premiér Robert Fico preberá z rúk českého prezidenta Miloša Zemana vysoké štátne vyznamenanie Rad bieleho leva počas slávnostného udeľovania štátnych vyznamenaní Českej republiky pri príležitosti 96. výročia vzniku Československej republiky vo Vladislavskej sále Pražského hradu v Prahe 28. októbra 2014.
Foto: TASR

Predseda vlády SR Robert Fico sa počas svojej dnešnej pracovnej návštevy Česka stretol mimo oficiálneho programu s českým prezidentom Milošom Zemanom.

Ten ho informoval, že na dnešnom slávnostnom zhromaždení na Pražskom hrade bude medzi ocenenými osobnosťami.

"Stále nie som informovaný, o aký druh vyznamenania má ísť, ale bol som informovaný pánom prezidentom, že sa rozhodol mi udeliť štátne vyznamenanie," uviedol Fico počas návštevy Slovenského inštitútu. "Už teraz môžem povedať, že je to pre mňa veľká česť," doplnil.

Slovenského premiéra prijal prezident ČR vo svojom sídle. "Riešili sme mnohé otázky medzinárodného charakteru, najmä, pokiaľ ide o postavenie Európskej únie a samozrejme sme hovorili o Ukrajine," priblížil Fico obsah neformálnej schôdzky.

Neplánovanou zmenou oproti oficiálnemu programu bolo, že sa Fico na pozvanie Zemana zúčastnil prvej časti ceremónie odovzdávania vyznamenaní, v rámci ktorej si Rad Bieleho leva prevzal 105-ročný záchranca židovských detí, sir Nicholas Winton a najvyššie štátne vyznamenanie bolo in memoriam udelené aj bývalému britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi.



"Je obdivuhodné, že v takomto veku vôbec zvládol tú cestu zahraničnú. Sme si len podali ruky a vymenili pár formálnych viet," priblížil Fico svoje stretnutie so sirom Wintonom.

R. FICO: Slovenský inštitút v Prahe musíme za každú cenu udržať

Na snímke riaditeľ Slovenského inštitútu v Prahe Vladimír Valovič (vľavo), veľvyslanec SR v Českej republike Peter Weiss (druhý zľava) a predseda vlády SR Robert Fico počas návštevy v Slovenskom Inštitúte v rámci jeho jednodňovej pracovnej cesty do Českej republiky. Praha, 28. októbra 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok


Podporu Slovenskému inštitútu v Prahe vyjadril premiér Robert Fico počas jeho dnešnej návštevy. Tá bola súčasťou programu pracovnej cesty v Českej republike.

Fico do kultúrnej inštitúcie zavítal v sprievode veľvyslanca Slovenska v ČR Petra Weissa. Stretol sa s jej riaditeľom Vladimírom Valovičom. Schôdzku premiér označil za "pracovnú poradu, čo ďalej so Slovenským inštitútom". Ten podľa neho "určite" bude zachovaný.

"Praha je mesto a Česká republika je krajina, kde musíme za každú cenu inštitút udržať. Aj za cenu, že by sme možno siahli na niektoré iné ustanovizne vo svete," uviedol predseda vlády SR. Spresnil, že teraz sa zaoberajú ekonomickými a personálnymi záležitosťami inštitúcie a hľadajú riešenie.

Slovenský inštitút dnes sídli v Prahe iba v prenajatých priestoroch. Podľa Valoviča sa však črtá riešenie, ako by mohol získať strechu nad hlavou. Spolu s veľvyslancom Weissom požiadali ministra kultúry SR Mareka Maďariča o zrealizovanie vzájomnej výmeny. Maďarič je podľa neho ochotný poskytnúť vhodné priestory pre České centrum. Slovenský inštitút by potom na základe reciprocity získal priestory v českej metropole.

"Je škoda, že keď sa delila federácia, tak sa nepamätalo aj na tieto historické kultúrne väzby a že nezachovali nejaké domy, kde by bola prezentácia ČR v Bratislave a Slovenskej republiky v Prahe," uviedol Valovič.

Slovenský inštitút v Prahe sa musel pre úsporné opatrenia vzdať koncertných priestorov, ktoré prenajímal a dnes už má iba výstavné priestory. Predseda slovenskej vlády si prezrel aj aktuálnu výstavu skupiny mladých košických architektov Atrium architekti, ktorá prezentuje modernú architektúru východného Slovenska.

V týchto dňoch Slovenských inštitút oslavuje 20. výročie svojho vzniku. Aj pri tejto príležitosti sa dnes uskutočnil slávnostný koncert predstaviteľov slovenskej a českej opernej scény v Českom rozhlase, ktorého sa zúčastnil premiér Fico aj predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

Premiéri Česka a SR aj o dopravnom prepojení a eurofondoch

Predseda vlády SR Robert Fico (vpravo) a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka počas stretnutia v rámci pracovnej návštevy predsedu vlády SR v Prahe pri príležitosti 96. výročia vzniku Československej republiky 28. októbra 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok
Spolupráca v oblasti dopravnej infraštruktúry, dopravy a čerpaní prostriedkov z EÚ. Najmä o týchto témach hovoril český premiér Bohuslav Sobotka so svojím slovenským náprotivkom Robertom Ficom počas dnešného spoločného obeda.

Predseda slovenskej vlády bol v Prahe na pracovnej návšteve pri príležitosti štátneho sviatku Českej republiky. Na úvod ho v Hrzánskom paláci prijal český premiér. Fico na krátkom brífingu pred samotným obedom zablahoželal občanom Českej republiky k dnešnému štátnemu sviatku.

Ako keby sme zistili, že tá blízkosť, ktorá bola do roku 1992, nám začína chýbať,“ uviedol Fico na margo tém, ktoré mienia so Sobotkom prediskutovať. Pripomenul, že premiérom je od roku 2006, pričom menoval šesť šéfov českých vlád, ktorí boli za ten čas jeho partnermi.

„Bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzali premiéri, či to boli sociálni demokrati alebo predstavitelia pravicového spektra, tá blízkosť medzi nami je taká, že vždy vznikli z toho doslova až do písmena priateľské vzťahy,“ zdôraznil Fico.

„Československá republika, aj keď jej bolo doprianých iba 20 rokov, tak bola štátom, ktorý v tej dobe bol nesmierne moderný. Bol to štát, ktorý bol demokratický, rešpektoval občianske a sociálne práva,“ uviedol na margo dnešného 96. výročia založenia ČSR Sobotka.

Vzájomné vzťahy

Vzťahy medzi českou a slovenskou vládou označil predseda českej vlády za tradične dobré, praktické, založené na každodennej koordinácii postojov a záujmov. „Slovensko je pre nás veľmi dôležitý priateľ a spojenec a obidve naše vlády sú, okrem iného tiež motorom V4 a spolupráca Česka a Slovenska drží V4 veľmi silne pohromade,“ doplnil.

Z viacerých v minulosti plánovaných česko-slovenských projektov označil šéf českej exekutívy za stále živú najmä snahu zlepšiť dopravné prepojenia oboch krajín, najmä pokiaľ ide o severnú a strednú Moravu. „Určite mojím cieľom je posunúť sa dopredu tak, aby tu nebola do budúcnosti perspektíva iba jedného diaľničného spojenia starou diaľnicou D2,“ vysvetlil Sobotka.

Podľa Fica sa česko-slovenská spolupráca nemusí týkať iba úrovne vlád a štátnych sektorov. Vyzdvihol veľké investície z Česka na Slovensku v oblasti energetiky.

„ V žiadnom prípade by som nepovedal, že sa niečo utlmilo. Tam kde bolo možné sme išli ďalej, tam, kde sa ukázalo, že projekt na úvod zaujímavý nemá perspektívu, tak sme ho veľmi rýchlo opustili. Ale neviem si predstaviť, že by sme nemali Českú republiku a pravdepodobne Česká republika si nevie predstaviť, že by nemala Slovenskú republiku,“ uzavrel.