Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

ČR: Starostovia budú mať v novej vláde štyroch ministrov, Piráti troch

Predseda hnutia STAN Vít Rakušan reční počas predvolebného mítingu v Kladne v nedeľu 3. októbra 2021, archívne foto. Foto: TASR/AP

Predseda Starostov Vít Rakušan potvrdil, že jeho hnutie bude mať ministerstvo vnútra, školstva, priemyslu a obchodu a tiež ministra pre legislatívu.

Praha 4. novembra (TASR) - Hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) bude mať v novej českej vláde štyri ministerstvá, ich koaličný partner Piráti tri. Informovala o tom televízia ČT24 po tom, čo celoštátny výbor STAN vo štvrtok schválil koaličnú dohodu Spolu (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a PirSTAN-u.

Predseda Starostov Vít Rakušan potvrdil, že jeho hnutie bude mať ministerstvo vnútra, školstva, priemyslu a obchodu a tiež ministra pre legislatívu. Konkrétne mená Rakušan neoznámil.

O koaličnej dohode a programovom vyhlásení vlády rokuje vo štvrtok aj výkonná rada ODS. Táto strana má mať vo vláde premiéra (Petra Fialu) a päť ministrov.

Nový kabinet bude mať 18 členov; nové budú posty ministrov pre legislatívu, ďalej pre európske záležitosti a tiež pre vedu, výskum a inovácie.

Koaličnú dohodu plánujú jej predsedovia podpísať 8. novembra a následne ju aj zverejnia.