Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Strážnici v Prahe ukončili počas veľkonočných sviatkov dve bohoslužby

Ilustračné foto. Foto: denik.cz

Ľudia sa zhromaždili v kostoloch a pred nimi v Prahe 6 a vo štvrti Vinohrady.

Praha 14. apríla (TASR) - Dve bohoslužby ukončili v pondelok počas veľkonočných sviatkov strážnici v Prahe. Ľudia sa zhromaždili v kostoloch a pred nimi v Prahe 6 a vo štvrti Vinohrady. Oba prípady bude ďalej riešiť správny orgán, pretože všetky omše boli počas sviatkov zakázané, uviedol v utorok český spravodajský portál Novinky.cz.

Česká vláda v období núdzového stavu, vynúteného pandémiou nového koronavírusu, zakázala nielen zhlukovanie ľudí, ale aj všetky bohoslužby. Veriaci sa museli počas veľkonočných sviatkov uspokojiť s modlitbami v rozhlase alebo na internete. V dvoch spomínaných prípadoch sa však zhromaždilo niekoľko desiatok veriacich.

"V kostole pravoslávnej cirkvi na ulici Rooseveltova v Prahe 6 sa konalo tzv. požehnanie božích darov. Na slávnosti sa zúčastnili nielen duchovní, ale vo vnútri kostola aj pred vchodom sa pohybovali väčšie skupiny osôb," uviedla hovorkyňa strážnikov Irena Seifertová.

Druhá omša sa konala vo štvrti Vinohrady v kostole na ulici Na Slupi, ktorý tiež využíva pravoslávna cirkev a kde sa zišlo okolo 60 ľudí. Všetci mali rúška, ale porušili zákaz zhlukovania.

V oboch prípadoch duchovní poslúchli upozornenie strážnikov a omše ukončili.

Strážnici počas Veľkej noci riešili takmer 4000 prípadov porušenia opatrení vyhlásených českou vládou. V 89 prípadoch boli hriešnici oznámení úradu, dodal portál Novinky.cz.