Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ceny Pamäti národa dostali v pražskom Národnom divadle štyri osobnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Laureátom sa stal aj František Vaczula, ktorý bol väznený za pokus o útek cez hranice a strávil tri roky v ťažkých podmienkach oddielov Pomocných technických práporov - táborov nútených prác.

Praha 18. novembra (TASR) - Ceny Pamäti národa, ktorými česká spoločnosť Post Bellum oceňuje pamätníkov zlomových momentov 20. storočia, dostali v stredu v pražskom Národnom divadle štyri osobnosti, uviedol server Novinky.cz.

Cenu dostala Jarmila Stibicová, ktorá podpísala Chartu 77, mnohokrát ju zatkla ŠtB a pritom sa nenechala zlomiť. Narodila sa v roku 1933 v českej obci Turkovice.

Ďalej cenu dostala Lívia Herzová, ktorá svojim odhodlaním zachránila v Osvienčime život matke. Narodila sa v roku 1926 v slovenskej dedine Tornaľa v maďarskej židovskej rodine.

Ocenený bol aj Jiří Lukšíček, organizátor skautskej odbojovej skupiny, ktorý strávil šesť rokov v uránových lágroch. Narodil sa v roku 1933 v Prahe.

Laureátom sa stal aj František Vaczula, ktorý bol väznený za pokus o útek cez hranice a strávil tri roky v ťažkých podmienkach oddielov Pomocných technických práporov - táborov nútených prác. Narodil sa v roku 1929 vo Veľkých Úľanoch na Slovensku v chudobnej maďarskej rodine.

Ceny pamäti národa udeľuje od roku 2010 spoločnosť Post Bellum tým, ktorí sa za svojho života zachovali v ťažkom životnom okamihu hrdinsky alebo sa nespreneverili svojim životným postojom. Či už ide o vojnových veteránov, disidentov, politických väzňov, odbojárov, perzekvovaných spisovateľov, predstaviteľov undergroundu, skautov, príslušníkov cirkví alebo preživších holokaust.