Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

V Česku zaznamenali najteplejší Silvester od roku 1935

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Silvestrovské teploty v piatok prepisovali rekordy na mnohých miestach.

Praha 31. decembra (TASR) - Tohtoročný Silvester sa v Česku zaradil medzi tri najteplejšie za posledných 100 rokov, uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Teploty sa vyšplhali nad 15 stupňov Celzia, píše spravodajský portál Novinky.cz.

V severočeskom meste Děčín a v Českých Budějoviciach na juhu krajiny namerali v piatok 15,3 stupňa Celzia a viac ako 15 stupňov bolo aj v Tepliciach, kde zaznamenali 15,2 stupňa.

"Nad 15 stupňov Celzia sa v minulosti dostala teplota iba v rokoch 1925 a 1935, keď bola v Hradci Králové nameraná vôbec najvyššia silvestrovská teplota 16,3 stupňa Celzia," uviedli meteorológovia.

Silvestrovské teploty v piatok prepisovali rekordy na mnohých miestach. "Rekordnú maximálnu teplotu pre 31. december v piatok zaznamenalo 130 zo 158 staníc, ktoré robia merania aspoň 30 rokov, teda 82 percent," doplnili meteorológovia.

Na Nový rok bude podľa predpovede ČHMÚ zamračené až oblačno s dažďovými prehánkami a teploty môžu vystúpiť cez deň až na 14 stupňov Celzia.

Svoj najteplejší Silvester od začiatku vedenia záznamov zažilo v piatok Spojené kráľovstvo. Teplota vzduchu podľa predbežných údajov dosiahla na východe Anglicka 15,3 stupňa Celzia. Doterajšou najvyššou teplotou zaznamenanou v krajine 31. decembra bolo 14,8 stupňa Celzia a namerali ju v meste Colwyn Bay vo Walese v roku 2011.