Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Tornádo na Morave bolo z druhej najničivejšej kategórie

Snímka po búrke na juhu českej Moravy. Foto: Facebook: HZS Jihomoravského kraje

Odstraňovanie škôd pokračuje už štvrtý deň, bez prúdu naďalej zostáva približne 2000 domácností. Vláda tiež prerokuje finančnú pomoc pre ľudí a obce, ktoré zasiahlo ničivé tornádo.

Praha 28. júna (TASR) - Minulotýždňové tornádo na juhu Moravy dosiahlo štvrtý z piatich bodov Fujitovej stupnice, ktorá slúži na hodnotenie rotujúceho vetra. Pre Českú televíziu to v pondelok potvrdil Martin Setvák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Odstraňovanie škôd pokračuje už štvrtý deň, bez prúdu naďalej zostáva približne 2000 domácností. Vláda v pondelok tiež prerokuje finančnú pomoc pre ľudí a obce, ktoré zasiahlo ničivé tornádo.

Meteorológovia si spočiatku neboli istí, či majú tornádo z juhu Moravy zaradiť do tretej alebo vyššej kategórie z piatich. Žiadne silnejšie než z kategórie F3 totiž doteraz v Česku nezdokumentovali. Podľa Setváka je už ale teraz isté, že dosiahlo kategóriu F4.

Tornádo v tejto druhej najničivejšej kategórii dokáže zboriť dobre postavené domy - a tie so slabšími základmi odfúkne preč, rovnako ako automobily. Vietor dosahuje v nárazoch rýchlosť 330 až 420 kilometrov za hodinu.
Na snímke škridle zo striech rodinných domov, ktoré zasiahli búrky v obci Hrušky 25. júna 2021.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Energetici na juhu Moravy medzitým obnovili dodávky elektrického prúdu do väčšiny domácností v okresoch Břeclav a Hodonín. Bez elektriny bolo po štvrtkovej katastrofe až 70.000 domácností, teraz ich ostáva zhruba 2000.

Vláda bude v pondelok okolo poludnia rokovať o finančnej pomoci pre južnú Moravu. Ministerstvo pre miestny rozvoj chce na tieto účely uvoľniť 420 miliónov korún (16,5 milióna eur).

Štát zároveň ponúkne ľuďom na obnovu bývania až päť miliónov korún (196.000 eur). Podľa ministerky financií Aleny Schillerovej by štát mohol ľuďom poskytnúť dva milióny korún ako dotáciu a tri milióny ako zvýhodnený úver.
Na snímke materiálne škody po silnej búrke a tornáde v obci Lužice v Juhomoravskom kraji, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc so Slovenskom v piatok 25. júna 2021.
Foto: TASR - Vladimír Miček

Nárok by mali mať všetci poškodení bez ohľadu na to, či majú poistenie. Ministri prerokujú aj prípadnú finančnú pomoc z európskeho fondu solidarity. Tieto peniaze sa však nebudú dať použiť na opravu súkromných domov.

"Z fondu solidarity sa dajú financie čerpať len na budovy a náhradu škôd vo verejnom vlastníctve - na to, čo vlastní kraj, nie na domy," uviedol hajtman Juhomoravského kraja Jan Grolich.

Ľudia už do zbierok na pomoc ľuďom a obciam poslali 700 miliónov korún (27,5 milióna eur), informoval internetový spravodajský portál Novinky.cz.
Škody po búrkach a tornáde budú podľa Grolicha na verejnom majetku najmenej 12 miliárd korún (471 miliónov eur), na súkromnom mnohonásobne viac.

V okresoch Břeclav a Hodonín búrka poškodila približne 1200 domov. Väčšina z nich prišla minimálne o strechu. Podľa riaditeľa juhomoravských hasičov statici určili na demoláciu 69 domov.

Analýza: Tornádo preverilo poistenie nehnuteľností a domácností




Tornádo spred pár dní blízko slovenských hraníc podľa analytikov ukazuje, ako je dôležité kvalitné poistenie majetku. Ľudia by mali zároveň spozornieť už pri existujúcom poistení. Riziko víchrice je síce štandardným poistným rizikom zahrnutým v poistnom krytí, no náhrada škody nemusí byť dostatočná, ak dom alebo byt nie je poistený na jeho reálnu hodnotu.

"Ceny nehnuteľností za posledné roky prudko rastú. Ak ste tomuto vývoju neprispôsobili aj poistné sumy vášho poistenia nehnuteľnosti, ste pravdepodobne podpoistení. A v tom prípade, ak by bol váš dom alebo byt totálne zničený, poisťovňa by vám nevyplatila dostatok peňazí na to, aby ste si mohli kúpiť alebo postaviť nehnuteľnosť rovnakej veľkosti a kvality," vysvetlila úverová analytička Swiss Life Select Slovensko Zuzana Šimonová.

Podľa poistného analytika spoločnosti Petra Mockera nie je ničím výnimočným stretnúť klienta aj s poistnými zmluvami, ktoré sa neupravovali desiatky rokov. V týchto prípadoch sú ľudia často poistení na zlomok reálnej hodnoty ich majetku. "Byť poistený zle, je ako nebyť poistený vôbec, iba o niečo drahšie. Preto by sa mali majetkové poistenia, najmä v čase rastu cien nehnuteľností, prehodnocovať aspoň každé dva či tri roky," odporučil Mocker.

Pri poistení majetku si ľudia často v snahe ušetriť vyberajú pri poistnom krytí len poistenie domácnosti, prípadne len poistenie nehnuteľnosti. Prax však podľa analytikov ukazuje, že klienti by mali mať poistenie okrem budov aj zariadenia. Kúpiť samotné zariadenie totiž môže byť rovnako nákladné, ako opraviť poškodenú nehnuteľnosť. "Vodovodné škody, požiar či výbuch plynu môžu napáchať značné škody a sú stále pravdepodobnejšie ako samotné tornádo, o ktorom sa teraz tak veľa hovorí. Kompletné poistenie je dostupné a má veľký zmysel," dodal Mocker.