Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Česko uzavrelo i konzulát v Ľvove; pomoc poskytuje zo zahraničia

Na archívnej snímke budova Úradu vlády ČR v Prahe. Foto: TASR - Michal Svítok

Ministerstvo zahraničných vecí českých občanov varovalo pred cestami na Ukrajinu a vyzvalo ich, aby okamžite Ukrajinu opustili.

Praha 25. februára (TASR) - Česká republika po veľvyslanectve v Kyjeve uzavrela i svoj generálny konzulát v ukrajinskom meste Ľvov. TASR informuje na základe správy servera Novinky.cz, ktorý sa odvoláva na vyhlásenie českého ministra zahraničných vecí Jana Lipavského.

Pomoc pre českých občanov je organizovaná zo susedných krajín. V projekte Dobrovoľnej registrácie občanov Českej republiky pri cestách do zahraničia (DROZD) na Ukrajine evidovali približne 150 osôb. Ľudia sa v tomto systéme môžu registrovať v prípade ťažkostí v zahraničí, píšu Novinky.cz.

Česko je podľa Lipavského pripravené poskytnúť Ukrajine humanitárnu pomoc vo výške 300 miliónov (viac ako 11,956 milióna eur), ktorú by mala schváliť vláda.

Česká republika vo štvrtok oznámila, že dočasne uzavrela veľvyslanectvo v Kyjeve. Ministerstvo zahraničných vecí českých občanov varovalo pred cestami na Ukrajinu a vyzvalo ich, aby okamžite Ukrajinu opustili.