Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Jeseníkoch možno sledovať pomocou GPS stav stoviek bežeckých tratí

Ilustračná snímka Foto: TASR - Oliver Ondráš

Jeseníky na bežkách možno zažiť ako hrebeňovú magistrálu, ktorá v podstate prepája viaceré lyžiarske bežecké strediská.

Bratislava 12. januára (TASR) – Najvyššie moravské hory Jeseníky majú viac ako 25 lyžiarskych stredísk. Okrem vhodných podmienok pre zjazdárov sa v tejto severnej časti Olomouckého kraja, ktorá je druhou najväčšou chránenou krajinnou oblasťou v ČR, starajú aj o bežecké trate.

"Máme vyše 400 kilometrov upravovaných lyžiarskych bežeckých tratí. Zaujímavé je, že každá rolba alebo snežný skúter má zabudovanú GPS stanicu, ktorá on-line prenáša signál na webové stránky bilestopy.cz. Takže kým bežkár vyrazí do stopy, môže sa pozrieť, kde bola aktuálne upravená, aké sú tam snehové podmienky, počasie, teplota, prípadne pozrieť na webkameru, ako to vyzerá tam, kam chcem ísť," uviedla pre TASR Andrea Veselovská zo Združenia cestovného ruchu Jeseníky.

Jeseníky na bežkách možno zažiť ako hrebeňovú magistrálu, ktorá v podstate prepája viaceré lyžiarske bežecké strediská. Tie majú aj samostatne okruhy rôznej dĺžky i náročnosti, takže sú vhodné pre turistických aj výkonných lyžiarov. Do týchto hôr chodia trénovať reprezentanti, sú tam lyžiarske bežecké kurzy a dokonca i jedna špeciálna stredná bežecká škola.

"Nový a veľmi atraktívny je okruh okolo hornej nádrže prečerpávacej vodnej elektrárne Dlouhé stráně, ktorá je technický div strednej Európy. Z areálu Kouty sa bežkár vyvezie v šesťsedačkovej lanovke a na vrchu si môže nádrž obehnúť na kratšom alebo dlhšom okruhu," dodala Veselovská.

Slabšie snehové podmienky pred tromi rokmi spôsobili, že sa sústredili na budovanie lyžiarskych podmienok v strediskách vo výške nad 800 metrov. Tam býva stabilná snehová vrstva od konca decembra do marca a niekedy až do apríla.