Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Prahe sa napriek zákazu zišli na proteste stovky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Usporiadatelia k pozvánke na demonštráciu uviedli: Diktát sa začína tam, kde sa končí sloboda! Sme v období, keď už ani nami volení poslanci nemôžu vyjadriť svoj názor. Nebudeme sa ďalej prizerať.

Praha 31. januára (TASR) - Ďalšia demonštrácia proti vládnym pandemickým opatreniam sa v nedeľu popoludní konala na Václavskom námestí v Prahe. Organizátori túto akciu na podporu slobody nazvali "Sme ľudia, nás nevypnete!" Informoval o tom český portál Novinky.cz.

Usporiadatelia k pozvánke na demonštráciu uviedli: "Diktát sa začína tam, kde sa končí sloboda! Sme v období, keď už ani nami volení poslanci nemôžu vyjadriť svoj názor. Nebudeme sa ďalej prizerať." Dodali, že podporujú čin poslanca Lubomíra Volného.

Ten vystúpil na pódiu, rovnako ako český boxer Lukáš Konečný a zaspievať prišla Ilona Csáková.

Na protest v hornej časti Václavského námestia sa zišli stovky ľudí s českými vlajkami a píšťalkami. Skandovali heslá o slobode a žiadali demisiu vlády premiéra Andreja Babiša. "Máme toho dosť, slobodu, slobodu!" zaznievali heslá z davu.
Český premiér Andrej Babiš, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Na zhromaždení nemal takmer nikto rúško a ľudia nedodržiavali odstupy, napísali Novinky.cz.

Na akcii bol prekročený povolený limit sto účastníkov, zdôraznil portál iDNES.cz. Ak počet ľudí na proteste porušuje súčasné vládne obmedzenia, polícia nahlási zvolávateľov príslušnému správnemu orgánu. Polícia riešila aj prípady ľudí bez rúšok na tvári, informovala hovorkyňa pražskej polície Violeta Siřišťová.

Dodala, že akcia prebiehala až do konca v pokoji.

Poslanec Volný bol minulý týždeň na rokovaní Snemovne bez rúška, atakoval dokonca svojho kolegu, podpredsedu dolnej komory Tomáša Hanzela z ČSSD. Za svoje správanie ho odvliekli z rokovacej miestnosti, pripomenul kauzu portál iDNES.cz.