Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Prahe si pripomínajú 80. výročie atentátu na Heydricha

Na archívnej snímke pôvodný čierny Mercedes 320 C, v ktorom cestoval Heydrich, keď bol vykonaný atentát na jeho osobu. Foto: TASR - Martin Baumann

Na podujatiach v Prahe sa zúčastňuje aj britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Praha 27. mája (TASR) - Viacerými zhromaždeniami si v piatok v Prahe pripomínajú 80. výročie atentátu na nemeckého nacistického politika Reinharda Heydricha. TASR správu prevzala z rakúskej stanice ORF.

Stovky ľudí sa v pražskej mestskej časti Libeň zúčastnili na rekonštrukcii tejto historickej udalosti. Herci stvárnili výsadkárov Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša, ktorí 27. mája 1942 zaútočili na auto, v ktorom sa viezol Heydrich.

Na podujatiach v Prahe sa zúčastňuje aj britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová. Tá pripomenula, že Gabčík a Kubiš pred útokom absolvovali výcvik v Spojenom kráľovstve.

Britská ministerka tento útok na sociálnej sieti označila za "historickú chvíľu" spolupráce Spojeného kráľovstva a Československa, ktoré spoločne bojovali za "zvrchovanosť a slobodu".

"Musíme zaistiť všetko, čo je v našich silách, aby Rusko na Ukrajine bolo porazené," povedala Trussová, ktorej vyjadrenia sprostredkoval spravodajský server iDnes.cz.

Na podujatiach v Prahe sa v piatok zúčastňujú viacerí českí i zahraniční politici vrátane prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ministra obrany SR Jaroslava Naďa i českého premiéra Petra Fialu.

V piatok večer je na pláne otvorenie nového výstavného projektu o tomto atentáte v pražskom Národnom múzeu. Exhibícia s názvom Nikdy sa nevzdáme bude prístupná od 28. mája do 31. decembra tohto roka, uvádza múzeum na svojej oficiálnej webovej stránke.