Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V prvom kole prezidentských volieb v Česku by zvíťazil Babiš

Na archívnej snímke Andrej Babiš. Foto: TASR Jaroslav Novák

S väčším odstupom je na treťom mieste bývalá rektorka Mendelovej univerzity Danuše Nerudová, ktorá prvýkrát prekročila hranicu desiatich percent.

Praha 22. júla (TASR) - V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa v Česku uskutočnia v januári 2023, by podľa júlového prieskumu agentúry Ipsos zvíťazil bývalý premiér Andrej Babiš. Do druhého kola by s ním postúpil bývalý predseda vojenského výboru NATO Petr Pavel, informuje TASR.

Obaja majú pred ostatnými kandidátmi výrazný náskok. Ak by sa voľby konali v júli, Babiš by v prvom kole získal takmer 32 percent a Pavel 24 percent hlasov.

S väčším odstupom je na treťom mieste bývalá rektorka Mendelovej univerzity Danuše Nerudová, ktorá prvýkrát prekročila hranicu desiatich percent. Potenciál Nerudovej dosahuje podľa prieskumu 20 percent. "Potenciál vyjadruje percento, ktoré by daný kandidát dostal v prípade, že by ho volili všetci tí, ktorí ho v súčasnosti aspoň zvažujú," uvádza prieskumná agentúra. Potenciál Babiša a Pavla je zhodne 39 percent.

Bývalý český premiér má najväčšiu podporu u ľudí starších ako 60 rokov, najmenej by ho volili mladí vo veku 18 až 29 rokov. Tí preferujú Nerudovú alebo senátora Marka Hilšera. Pavel rovnomerne oslovuje všetky vekové skupiny. Šéfa odborárov Josefa Středulu podporujú skôr starší voliči.

Babiš však svoju kandidatúru dosiaľ oficiálne nepotvrdil. Uviedol, že svoje rozhodnutie oznámi v novembri. Napriek tomu už od mája cestuje po českých mestách, kde sa stretáva s voličmi. Podľa neho ide o kampaň pred komunálnymi a senátnymi voľbami, ktoré sa v Česku uskutočnia v septembri.

Pavel, Nerudová i Středula svoju kandidatúru už oficiálne oznámili a začali so zbieraním najmenej 50.000 podpisov.

Agentúra Ipsos zbierala údaje od 30. júna do 7. júla, vzorku prieskumu tvorilo 1003 respondentov starších ako 18 rokov.