Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česko budúci týždeň vydá vyhlášku o povinnom očkovaní, uviedol Vojtěch

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, archívna foto. Foto: TASR/AP

Rezort zdravotníctva podľa Vojtěcha tiež pracuje na protiepidemických odporúčaniach k vianočným sviatkom.

Praha 3. decembra (TASR) - Povinnosť očkovať sa proti covidu by sa mala v budúcnosti v ČR vzťahovať na osoby staršie ako 60 rokov, policajtov, príslušníkov ozbrojených zložiek, ako aj na hasičov, zdravotníkov či zamestnancov sociálnych služieb. Uviedol to v piatok minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch s tým, že predmetná vyhláška by mala vyjsť v priebehu budúceho týždňa.

Ako približuje spravodajský server Novinky.cz, povinné očkovanie v ČR upravuje zákon o ochrane verejného zdravia. Konkrétne choroby, proti ktorým sa povinne očkuje, potom stanovuje vyhláška.

Zavedenie povinnosti očkovať sa pre isté skupiny avizoval minister ešte v pondelok s tým, že platnosť by mala vyhláška nadobudnúť budúci rok v marci.

V piatok Vojtech rokoval s tzv. anticovidovým tímom budúcej vlády. Predmetom rozhovorov bola najmä budúcnosť pandemického zákona, ktorého platnosť vyprší koncom februára 2022.

Rezort zdravotníctva podľa Vojtěcha tiež pracuje na protiepidemických odporúčaniach k vianočným sviatkom. Vláda vlani o tomto čase obmedzenia uvoľnila, čo viedlo k nárastu prípadov nákazy koronavírusom, pripomínajú Novinky.cz.