Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Veci verejné dajú v stredu dôveru vláde Jiřího Rusnoka

Jiří Rusnok Foto: TASR/AP

Pre vyslovenie dôvery vláde stačí v 200-člennej snemovni len väčšina z prítomných poslancov.

Praha 6. augusta (TASR) - Poslanci Vecí verejných (VV) budú hlasovať za dôveru úradníckej vláde českého premiéra Jiřího Rusnoka. Strana to oznámila po rokovaní s premiérom, informoval dnes spravodajský server ČT24.

Veci verejné predstavili Rusnokovi 21 bodov, na ktorých trvajú. Okrem iného chcú záruky, že úradnícka vláda nebude rozhodovať o dostavbe Temelína. Žiadajú aj nezávislé vyšetrovanie politických káuz.

"V bodoch sme našli zhodu a z toho dôvodu sa poslanci VV rozhodli, že budú hlasovať za dôveru kabinetu Jiřího Rusnoka," oznámila predsedníčka poslaneckého klubu Kateřina Klasnová.

Veci verejné majú v snemovni 11 poslancov. Rusnok predstúpi pred snemovňu so žiadosťou o dôveru v stredu.

ČSSD a KSČM sa o podpore Rusnokovej vláde jasne nevyjadrili. Proti kabinetu chcú hlasovať strany bývalej koalície ODS, TOP 09 a LIDEM.

Pre vyslovenie dôvery vláde stačí v 200-člennej snemovni len väčšina z prítomných poslancov. Isté je, že dvaja poslanci - David Rath a Roman Pekárek - sa na hlasovaní nezúčastnia. Rath je vo väzbe a zhodou okolností sa s ním v stredu začína ostro sledovaný súd. Pekárek je vo výkone trestu, vysvetľuje ČT24.