Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Po ČSSD a VV získal Rusnok aj podporu komunistov

Český prezident Miloš Zeman (predný rad druhý sprava) a český premiér Jiří Rusok (predný rad prvý sprava) pózujú pre spoločnú fotografiu s členmi novej úradníckej vlády 10. júla 2013 v Prahe. Český prezident Miloš Zeman vymenoval dnes novú 15-člennú úradnícku vládu pod vedením ekonóma Jiřího Rusnoka, ktorá je v poradí 12. vládou a treťou úradníckou vládou v dejinách Česka. Foto: TASR/AP

Proti novému kabinetu však stojí až 103 poslancov.

Praha 6. augusta (TASR) - Poslanci KSČM jednomyseľne podporia v stredu vládu premiéra Jirího Rusnoka. Informoval o tom internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na nemenovaný zdroj zo spoločného rokovania výkonného výboru českomoravských komunistov a ich poslaneckého klubu.

Komunistov o podporu svojej vláde v utorok osobne požiadal jej predseda Jiří Rusnok. Výkonný výbor KSČM potom odporučil poslancom, aby jeho kabinet jednotne podporili.

KSČM chce tak, ako deklarovala, zabrániť návratu bývalej pravicovej vlády k moci. Komunisti veria, že na stredajšom hlasovaní v Poslaneckej snemovni "zvíťazí zdravý rozum". Od Rusnokovej vlády očakávajú, že privedie ČR v čo najkratšom možnom čase k predčasným voľbám.

Už skôr deklarovali podporu Rusnokovej vláde aj poslanecké kluby Vecí verejných (VV) a Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD).

Pre vládu to momentálne znamená 91 istých hlasov, čo by však zrejme v stredu na vyslovenie dôvery v snemovni nestačilo. Spomedzi nezaradených poslancov môže vládu podporiť hocikto z trojice Josef Dobeš, Kristýna Kočí a Jaroslava Škárka, ďalší deklarovali, že budú hlasovať proti vláde.

K poslancom sa pred zásadným hlasovaním prihovorí nielen premiér Rusnok, ale aj prezident Miloš Zeman, ktorý sa v uplynulých dňoch zotavoval na Vysočine z chirurgického zákroku.

Proti novému kabinetu ale v snemovni stojí 101 poslancov bývalej koalície (ODS, TOP 09, LIDEM) plus národní socialisti Jiří Paroubek a Petr Benda. Rusnokova šanca na získanie dôvery v 200-člennej Poslaneckej snemovni preto nie je veľká, konštatuje server iDNES.cz.