Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vo veku 67 rokov zomrel frontman skupiny Citron Radim Pařízek

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Frontman heavymetalovej skupiny Citron podľahol komplikáciám spojeným s nedávnou operáciou, informoval v stredu Český rozhlas.

Ostrava 3. marca (TASR) - Vo veku 67 rokov zomrel český rockový hudobník, producent a podnikateľ Radim Pařízek. Frontman heavymetalovej skupiny Citron podľahol komplikáciám spojeným s nedávnou operáciou, informoval v stredu Český rozhlas.

Pařízek sa narodil 1. novembra 1953 v Českom Těšíne. Skupinu Citron, v ktorej pôsobil ako skladateľ, textár a bubeník, viedol od roku 1982. Ostravská formácia pod jeho taktovkou predala vyše milióna albumov a v roku 1988 získala Zlatého slávika.

Medzi platne skupiny patria Plni energie (1986), Radegast (1988), Vypusťte psy! (1990), Sex bomby (1992) či Síla návratů (2001).

Radim Pařízek bol aktívny aj v mediálnej oblasti. Vlastnil spoločnosť Digital Broadcasting, ktorá prevádzkovala celoplošný DVB-T2 Multiplex 24. Patrili mu aj rozhlasové stanice Rádio Dálnice, Rádio Čas a Čas Rock, ako aj televízne kanály Relax, Rebel a Retro.

Jeho manželkou bola speváčka Tanja Kauerová. Radim Pařízek bol známy aj ako ostravský patriot.

"Ostrava je mesto, kde sa narodili alebo pôsobili skvelí hudobníci, výtvarníci, herci a literáti. Je to na prvý pohľad drsné mesto, kde sa možno nie všetkým žije ľahko, ale zároveň je to úžasne inšpiratívne prostredie," citoval jeho slová Moravskoslezský deník.