Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

ČR je znepokojená v súvislosti s trestom smrti pre Schellenberga

Na archívnej snímke z 14. januára 2019 videosnímka Kanaďana Roberta Lloyda Schellenberga počas súdu v čínskej provincii Liao-ning. Foto: TASR/AP

Pôvodne ho v novembri 2018 odsúdili na 15 rokov väzenia, avšak v odvolacom konaní v roku 2019 mu súd trest sprísnil a odsúdil ho na smrť.

Praha 11. augusta (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí ČR vyjadrilo znepokojenie v spojitosti s utorkovým rozhodnutím čínskeho Vyššieho ľudového súdu, ktorý potvrdil trest smrti pre kanadského občana Roberta Lloyda Schellenberga.

„Trest smrti je popretím ľudských práv a humanity kdekoľvek na svete," napísal v utorok na Twitteri český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek. Trest smrti je v prípade neskoršieho zistenia pochybení nezvratný, dodal.

Vyšší ľudový súd provincie Liao-ning v utorok zamietol Schellenbergovo odvolanie a potvrdil trest smrti pre tohto kanadského občana, ktorý bol odsúdený na trest smrti za pašovanie drog.

Súd prípad poslal na preverenie čínskemu najvyššiemu súdu, čo je podľa zákona potrebné predtým, než bude vykonaný rozsudok smrti, vysvetľuje agentúra AP.

Kanadská vláda potvrdenie rozsudku smrti voči svojmu občanovi kritizovala a požiadala Čínu, aby Schellenbergovi udelila milosť. Ministerstvo zahraničných vecí ČR je podľa Kulhánka v súvislosti s týmto rozsudkom znepokojené.

Schellenberga zatkli čínske úrady ešte v roku 2014 za pokus o prepašovanie 222 kilogramov metamfetamínu z Číny do Austrálie. Pôvodne ho v novembri 2018 odsúdili na 15 rokov väzenia, avšak v odvolacom konaní v roku 2019 mu súd trest sprísnil a odsúdil ho na smrť.