Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ČR zastropuje počet ruských pracovníkov na ruskej ambasáde v Prahe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskva bude mať čas na stiahnutie svojich zamestnancov do konca mája, oznámil vo štvrtok na tlačovej konferencii v Prahe minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek.

Praha 22. apríla (TASR) - Česká republika rozhodla o znížení počtu pracovníkov na veľvyslanectve Ruskej federácie v Prahe tak, aby zodpovedal súčasnému stavu na českom veľvyslanectve v Moskve.

Moskva bude mať čas na stiahnutie svojich zamestnancov do konca mája, oznámil vo štvrtok na tlačovej konferencii v Prahe minister zahraničných vecí ČR Jakub Kulhánek.

ČR tzv. zastropovaním počtu diplomatov koná na základe článku 11 Viedenského dohovoru, informoval Kulhánek. Dodal, že ide o štandardný diplomatický nástroj.

Uviedol tiež, že Praha "nechce nič eskalovať". Súčasne zdôraznil, že Česko je suverénny štát. Vyhlásil tiež, že tento krok Česka nie je namierený proti Rusom, ruskému národu, ale súvisí s aktivitami ruských tajných služieb na českom území.

Kulhánek novinárov informoval o postupe, ktorý ČR zvolila po tom, ako vypršalo ultimátum českej diplomacie požadujúcej návrat všetkých 20 českých diplomatov vyhostených z Ruska. Ultimátum vypršalo vo štvrtok na poludnie a ruská strana naň nereagovala.

Premiér Andrej Babiš na spoločnom brífingu s Kulhánkom vyhlásil: "Dúfali sme, že Rusko uzná neprimeranosť svojej reakcie, ale náš návrh zostal bez odpovede. Rozhodli sme sa adekvátne reagovať." Dodal, že vedenie ČR vzniknutá situácia neteší a v žiadnom prípade mu nejde o eskaláciu. Ubezpečil, že ČR má záujem o korektné vzťahy na báze dvoch suverénnych štátov.

Podľa Babiša je prezident ČR Miloš Zeman o najnovšom rozhodnutí informovaný a podporuje ho.

Spomínané ultimátum bolo ďalším krokom po tom, ako ČR v pondelok vyhostila 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe v súvislosti s výbuchmi v areáli muničného skladu vo Vrběticiach z roku 2014, z ktorých sú dôvodne podozriví dvaja ruskí agenti. Rusko recipročne vyhostilo 20 zamestnancov ambasády ČR v Moskve.

Aktuálne je v Prahe vyše 20 ruských diplomatov, kým v Moskve zostáva päť českých, uviedol Český rozhlas na sociálnej sieti Twitter.

Nový minister zahraničných vecí ČR informoval, že postoj a postup ČR podporujú spojenci v EÚ i NATO.