Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Fiala bude Zemanom vymenovaný za premiéra spoza plexiskla

Na archívnej snímke Petr Fiala. Foto: TASR/AP

Na nedeľňajšom vymenovaní sa podľa prezidentovho poradcu - epidemiológa Romana Prymulu - zúčastní čo najmenší počet ľudí a všetci z nich budú otestovaní na koronavírus.

Praha 28. novembra (TASR) - Český prezident Miloš Zeman v nedeľu vymenuje predsedu ODS Petra Fialu za nového českého premiéra v jednej miestnosti za plexisklom. Informoval o tom v sobotu spravodajský server Českého rozhlasu s odvolaním sa na tri zdroje z prostredia prezidentskej kancelárie.

Vymenovanie sa podľa trojice zdrojov uskutoční v nedeľu na zámku v Lánoch v miestnosti, do ktorej vedú dva vchody. Namiesto jedných dverí však budú umiestnené dočasné steny z plexiskla. Vznikne tak výklenok, ktorý Zemanovi umožní, aby Fialu videl. Nenastane však žiadny bližší kontakt medzi týmito dvoma politikmi.

Zeman už v sobotu podpísal menovací dekrét, ktorý je ešte potrebné vydezinfikovať, píše Český rozhlas. Na nedeľňajšom vymenovaní sa podľa prezidentovho poradcu - epidemiológa Romana Prymulu - zúčastní čo najmenší počet ľudí a všetci z nich budú otestovaní na koronavírus.

Pôvodne chcel Zeman vymenovať Fialu za premiéra už v piatok, zabránil mu v tom však štvrtkový pozitívny test na koronavírus. Ten prezidentovi potvrdili krátko po prepustení z Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe, kde bol hospitalizovaný od 10. októbra.

Prezidenta po pozitívnom teste opäť hospitalizovali a prepustili ho v sobotu. Počas nasledujúcich dvoch týždňov však musí zostať v izolácii na zámku v Lánoch.