Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Zeman vyjadril Poľsku plnú podporu v otázke vojny

Na archívnej snímke z 10. júna 2021 český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Duda sa českému prezidentovi poďakoval za humanitárnu pomoc Ukrajine a odsudzujúci postoj voči ruskej invázii.

Praha 27. apríla (TASR) - Český prezident Miloš Zeman vyjadril poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi podporu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu aj problematikou dodávok ruského plynu do Poľska. Na stredajšej spoločnej tlačovej konferencii v Prahe to uviedol sám Zeman, informuje TASR na základe vyhlásenia na oficiálnej webstránke Pražského hradu a portálu iDnes.cz.

"Keď Brusel kritizoval Poľsko, označil som túto kritiku za miešanie sa do poľských vnútorných záležitostí. A teraz vidíme, že práve Poľsko sa stalo hlavným obrancom európskych hodnôt v odpore proti ruskej agresii na Ukrajine,"
vyjadril uznanie Zeman.

Česká hlava štátu podporila Poľsko aj v otázke dodávok ruského plynu s tým, že Rusko zastavením dodávok porušilo už existujúce zmluvy z hľadiska termínov aj spôsobov platby.

"Naše vzájomné vzťahy sú skvelé a keď prekonáme túto krízu, tak si oddýchneme a povieme si, že svet je iný, ako bol pred vojnou – no chcem veriť, že bude lepší. Spoločným úsilím totiž dosiahneme, aby agresia nebola úspešná," uviedol Zeman.

Duda sa českému prezidentovi poďakoval za humanitárnu pomoc Ukrajine a odsudzujúci postoj voči ruskej invázii.
Český premiér Petr Fiala (vpravo) si podáva ruku s poľským prezidentom Andrzejom Dudom pred ich stretnutím v Prahe 27. apríla 2022.
Foto: TASR/AP

S poľským prezidentom sa v Kramářovej vile pred stredajším zasadnutím vlády stretne aj český premiér Petr Fiala. Podľa úradu vlády budú témou ich rozhovoru perspektívy rozvoja česko-poľských vzťahov, ale aj vojna na Ukrajine a jej dopady na Európsku úniu.