Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

ČR: Zomrel spoluautor lidických detí, sochár Jiří Václav Hampl

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V roku 1995 bolo v Lidiciach inštalovaných prvých 30 bronzových sôch - postupne nasledovali ďalšie, posledné pribudli o päť rokov neskôr.

Praha 24. mája (TASR) - Vo veku 92 rokov zomrel český sochár a akademický maliar Jiří Václav Hampl, spoluautor súsošia lidických detí. Bol manželom sochárky Marie Uchytilovej, ktorá "Pomník detským obetiam vojny" tvorila od roku 1969. O úmrtí umelca informoval v pondelok spravodajský webový portál iDNES.cz.

Hampl bol zo začiatku žiakom Uchytilovej, neskôr jej manželom. Po jej smrti v roku 1989 pokračoval v úsilí o odliatie predmetného pomníka do bronzu; súbor 82 sôch v nadživotnej veľkosti vtedy existoval iba v sadrovom prevedení.

V roku 1995 bolo v Lidiciach inštalovaných prvých 30 bronzových sôch - postupne nasledovali ďalšie, posledné pribudli o päť rokov neskôr.

Po roku 2008, keď vtedajšie vedenie Pamätníka Lidice zmenilo informačnú tabuľu pri súsoší, sa začal súdny spor. Hamplovo meno na novej platni už totiž nebolo, preto sa umelec začal domáhať uznania svojich autorských práv.

Súdy skonštatovali, že na známom diele pracovali manželia spoločne a správa pamätníka musí doplniť Hamplovo meno na informačnú tabuľu pri súsoší. Kauza sa skončila v roku 2018, keď Najvyšší súd odmietol odvolanie Pamätníka Lidice.

Jiří Václav Hampl sa narodil 10. septembra 1929 v Prahe, kde aj v sobotu zomrel. Študoval u profesora Otakara Nejedlého, kde sa zaoberal prevažne krajinomaľbou, patril aj medzi žiakov Emanuela Frintu a Josefa Multrusa.

Okrem obrazov Hampl vytvoril množstvo plakiet, tepaných reliéfov a pamätných medailí.

Český prezident Miloš Zeman udelil 28. októbra 2013 akademickej sochárke Marii Uchytilovej za jej celoživotné dielo štátne vyznamenanie in memoriam medailu Za zásluhy I. stupňa - za zásluhy o štát v oblasti umenia.

Česko si 27. mája pripomenie 80. výročie atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha a zavŕšenia operácie Anthropoid. Dôsledkom týchto udalostí bolo v júni 1942 vyhladenie obcí Lidice a Ležáky, ako aj ďalšie nacistické represálie.